Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

ale tak, bohužel se bavíme o tématu , kde relevantní jsou ti starší, ono to již je 25 let co socialismus, vystřídal kapitalismus

pokud dítě pracovalo, pomáhalo, rodičům , příbuzným , nějaká parta Timurova nebo Mirkova Dušínova si chtěla vydělat na šlapohyb , nebo stany, tak si asi něco sehnala a přivydělala o prázdninách , nebo nám milí odpůrci chcete namluvit , že děti nechodoly do školy a dřeli pro statkáře, uhlobarona či praly v prádelně prádlo pro milostpaníčky ?

1 0
možnosti
BT

no představte si předtím dokonce musely děti čekat co jim zbude k jídlu z mamuta co ulovili dospělí

1 0
možnosti
LC

zákon zakazoval před rokem 1989 práci dětem , tzn před vydáním OP,

je myšlena práce za mzdu či plat u organizace

obecně na brambory a na chmel se jezdilo na školách II. st.

do 18 let studenti , nemohli obsluhovat kombajn /navěšovat a dělat některé další práce na kombajnu a na chmelnici/

pokud jste někdo z Vás ny brigádě byli a pomohli, Vaším vzorem mohou být Rychlé šípy či Timur a jeho parta

nakonec přežili jsme  všichni a máme zážitky, brigáda bramborová, chmelová a vojna se probírali u piva dlouho po akcích

1 1
možnosti
JD

Takze, jeste jednou. Na bramborove brigade jsem byl kdyz mi bylo cerstvych 14 let a svete div se, dostal jsem za to i zaplaceno. Na tridirne lnu jsem byl v lete 1979, nekolik tydnu pred 15 narozeninami. Cele 3 tydny placene letni brigady. A cely vydelek sel na dziny. :-) Kecy si nechte pro ty kteri to nezazili. Ja si to pamatuji velmi dobre.

5 0
možnosti
JD

Mam naprosto stejnou zkusenost jako vetsina zdejsich.

Prvni btigady na bramborach - Vysocina na podzim 1979, a to jsem byl v 8. tride. A prvni letni brigada na tridirne lnu tesne pred 15. narozeninami. A hned na podzim "konspiracni" zazitek - aneb koupe bonu od vekslaku u Tuzexu v Brne, kousek od vlakoveho nadrazi. Za 5.50 Kcs a za 120 bonu Wranglerky. :-)

Autorovi karma za vyvolani vzpominek!

A lzi "Chrastka" a Cendelina netreba komentovat, stejne se usvedci sami. :-D

5 0
možnosti
LC

trollení je tapetování, rýpání do osobního života, spamování, tykání, urážení autora a diskutujících, zjišťování si identity diskutujících, nadávky a sprostota

1 1
možnosti
SN

:-)  Milý autore! Já jsem byl "vykořisťován" rodiči od svých šest let!  Byl jsem nejstarší a musel jsem po škole pást několik krav.  Měli jsme poměrně velké hospodářství. Pak to přebírali bráchové, jak jsme stárli. Od deseti roků jsem dostal na lehčí práce do ruky koně, veškeré prázdniny jsem trávil na poli. Záviděl jsem klukům, co si hráli odpoledne fotbal. Naše volno přišlo v sobotu navečer, po zametení příslušné části návsi před domem a celého dvora až do záhumenní. V neděli  po kostele, jsme jezdili plavit koně do rybníka. To byla naše odměna. Odpoledne vyjížďka na kolech, nebo fotbal. Nelituji toho! Rodiče mě naučili práci. První rifle jsem si koupi až  po svatbě, asi v r. 1963! Do té doby jsem se bez nich obešel. Dnes jsem na ně alergický, jak je obleču bez spodků osypu se. Nosím je tedy je v zimě.   !!

1 0
možnosti
TD

Já myslím, že pointa článku je někde jinde, než že by snad autor chtěl obviňovat komouše z otrokářství nebo něco namítal proti brigádničení mladých.

"Pokud si spočítám a porovnám cenu mých prvních socialistických levisek na dnešní ceny, vychází mi sedm a půl tisíce. Tolik peněz za jedny džíny může dát jen debil nebo zoufalec žijící v nedostatku socialismu."

Já bych k tomu ještě dodal, že zdaleka nešlo jen o džíny, ale např. i o nehorázné ceny osobních počítačů, na kterých bohatly "zázračné" Slušovice. Nebo o permanentní neschopnost tehdejší SPT zavést dostatek telefonních linek. Tohle všechno nás postupně dostalo do stavu, kdy jsme ve většině oborů zaostávali za západem o několik pětiletek.

2 0
možnosti
JH

J74o55s72e78f 38H67á21j61e89k

20. 10. 2014 13:07

Vzhledem k níže probíhající debatě ohledně srovnávání cen tehdy a dnes, si dovolím relevantní odkaz...

http://www.zakomunistu.cz/

2 0
možnosti
JD

Vyborna stranka, jen se tesim na ty demagogicke komenty mistnich zastydlych rudochu. :-D

2 0
možnosti
BT

bylo fascinující že byla plná zaměstnanost a všem fabrikám chyběli lidé  co by pracovali, sehnat uklizečku bylo nemožné, ;-D

4 0
možnosti
JC

Není až tak podstatné, kolik bonů stály džíny a jaký byl černý kurs bonu (oficiální kurs byl jeden bon - jedna koruna, ale směna nebyla možná). Podstatné je, že se neplatily v korunách, ale v bonech, a že jsme zde tedy měli dvojí měnu a dvojí obchodní síť. V socialismu, který měl být dle ideí rovnostářský.

6 0
možnosti
TD

Přesně tak. Jenže co měli soudruzi dělat, když doma to vyrobit neuměli a devizy na stromech nerostly... :-)

2 0
možnosti
RE

Skvěle:-)! I já jsem hrdý na to, že jsem si na čtyři základní potřeby puberťáka (džíny, fichtl, kytara, kazeťák) vydělal tehdy sám brigádami a sběrem!

1 0
možnosti
OP

Všichni berete ten článek moc vážně.:-)

Jsem o něco starší než autor, své první rifle jsem dostala ve 3. ročníku gymnázia propašované z NDR. Ve čtvrťáku jsem byla za hvězdu,protože v tesilkách moji spolužáci nepoznali, jaká jsem kost.:-)  Na VŠ jsem kupovala bony od jedné studentky, která měla hluboké vztahy s opálenými studenty z VAAZ. Za 5,50 kus.

Jako děcku nebo puber´tákovi mi bylo jedno, jestli jsou někde dráty, na moře naši našetřili 1x za 3 roky a byla jsem vděčná i za Bulharsko. Ale těch brigád, co jsme absolvovali! Co jsme se natahali železného šroku, zametali náměstí, na bramborové brigádě jsem od 12ti let musela vyzdvihnout naplněný plechový kýbl na vlečku. A družstevníci stáli, čuměli, nepomohli. Jojo,socialistické dítě musí něco vydržet. A povinné praxe na stavbách? Makaly jsme s holkama u míchačky, chlapi zalezlí v boudě u čaje s rumem. A ještě měli blbé kecy že na kolečka se vejde těch cihel víc. 2 měsíce ve fabrice v nepřetrživém provozu, to byste nvěřili, kde všude chlapi spali, byli tam přece brigádníci...

0 0
možnosti
LC

a paní Poláčková , Vy jste se necítila jako otrok ?

a jestli můžu , ulovila jste na ty kaťata někoho ?

3 0
možnosti
JC

Nikdo v době před rokem 89, kdo neměl 15 (a občanský průkaz) NESMĚL pracovat, ani jako brigádník. A už vůbec ne v nějaké fabrice. Možná načerno v nějakém JZD, ale zase pod jménem někoho z příbuzenstva, jako brigádník.

2 4
možnosti
LC

takže pan Bárta nám lže , předpokládám že se neúčastnil podvodu, článek je postaven na lži , co s tím ?

1 5
možnosti
  • Počet článků 574
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2114x
Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.