Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J26a52n 84V43ě78r14n12ý

1. 12. 2022 16:15

Na mém prvním lyžařském výcviku nebyl sníh, na další jsem už nejel. Nechtěl jsem na to plýtvat peníze a tak sem si nechal vypsat papír od doktora že jsem nezpůsobilý a hotovo.

Nelíbí se mi povinné školní akce, a už vůbec se mi nelíbí že by měl stát financovat zbytečně lyžarské podniky a výrobce vybavení (protože o tu jde vždy až na prvním místě).

Na druhou stranu, extrémně se mi nelíbí úvahy zastánců volného trhu ohledně toho co vše vlastně lidé nepotřebují. Když vždy povyjmenují vše bez čeho se musí chudý lid obejít, nějak jim z toho vždycky vyjde zpátky feudalismus a nevolnictví.

0 0
možnosti
PD

P68e86t19r 59D81r13a66p13a47l

1. 12. 2022 16:06

Lyžařské kurs vůbec nemel vychovávat nové lyžaře, pro soc.rezim bylo sjezdové lyžování stejně buržoazní sport, jako tenis. Ale bylo potřeba mimo hlavní sezónu vytizit všechny ty podnikové chaty, které měla každá fabrika. V současné době je to anachronismus,který ve škole nemá co delat

11 2
možnosti

J36a21k85u81b 53Š38o85l10c

1. 12. 2022 16:04

Skoro všichni děti nebo vnoučata máme, takže to je v podstatě Národ sobě. A na rozdíl od jiných dotací, toto jsou celkem rozumně vynaložené peníze. Pro většinu z nás je lyžák zdrojem zážitků a vzpomínek na celý život.

5 8
možnosti
PD

P31e37t64r 96D46r11a89p60a14l

1. 12. 2022 16:08

A proc by ty zážitky měl platit stát?

7 0
možnosti
AM

Tentokrát souhlas a karma.

2 1
možnosti
TN

"Smysl povinného plaveckého výcviku je jasný. Umět se naučit plavat a neutopit se. Smysl lyžařského výcviku je jaký? Když se nenaučím lyžovat, co se stane? Jaké nebezpečí mi hrozí? Nedá se bez toho žít? Opravdu se všichni musíme "naučit" lyžovat?"

.

Bez lyžování se dá úplně v pohodě žít, já nevidím smysl lyžařského výcviku v tom, aby se všichni naučili lyžovat.

Za mě jsou lyže jen prostředek k něčemu a vůbec bych netrval na tom, že to musí být právě lyže.

Lyžařský, cyklistický, vodácký, turistický ... jakýkoliv kurz.

Pár dní bez maminky, s vrstevníky, se kterými musí nějak vyjít, v ideálním případě i spolupracovat, rozšířit si obzory, kolikrát vypadnout z rodinných dogmat "to je blbost, to tě určitě nebude bavit a k ničemu ti to není", třeba si i krátkodobě fyzicky hrábnout ...

Už jenom řetěz při nakládání lyží do autobusu, je pro některé šokující novinka.

3 1
možnosti
TN

... kdo z nás si pamatuje, co bral v sedmé třídě v dějepisu? Spousta lidí si pamatuje zážitky z lyžáku. Pár lidí podobná akce nakopla někam, kde je šťastný a kam by ho rodinné prostředí nikdy nevystřelilo.

6 0
možnosti
Foto

Za socialismu byly bohužel lyžařské výcviky povinné. První na ZŠ jsem ještě absolvoval, z druhého jsem se vysimuloval.

1 0
možnosti
Foto

Ale ty večery nebyly zase až tak špatné....;-)

0 0
možnosti
Foto

Jakákoliv státní dotace je stejně špatná a stejně nemravná, jako dotace na lyžařský kurz.

0 0
možnosti
JP

Souhlasím. Existují i jiné sporty, které by děti mohly poznat, ale které se neprovozují. Třeba bruslení, jízda na kole... Lyžování není jediný a samospasitelný sport, kdo na to nemá peníze, těžko bude jednou lyžovat. Jo, za socialismu to bylo jinak, to jsme do kopců mnohdy šlapali hezky pěšo, protože vleků moc nebylo, tam bylo svezení se z kopce za odměnu. Začínající lyžař, který stojí na prkýnkách poprvé, těžko bude jezdit na vleku, už jen proto, že si netroufne sjet z toho velkého kopce.

1 0
možnosti

Lyžařský výcvik má své místo v osnovách tělesné výchovy stejně jako základy gymnastiky a atletiky, plavecký výcvik, sálové sporty a další. Jen nevidím důvod, proč by to měl stát plošně dotovat. Přispět by možná mohl jen sociálně slabým rodinám.

2 0
možnosti
Foto

Tak osnovy....vše co tam je bude jistě správné a proto se to nedá měnit a ani to kritizovat. Proč tam nemá místo třeba tenis? Nebo golf?:-) Držet se osnov i v době kdy se podmínky na lyžování dost mění mi nepřijde dost rozumné...

2 1
možnosti
VK

Jak již zaznělo níže, lyžařské kurzy smysl mají, hlavně pro děti nesportovních rodičů, a týká se to i těch sociálně slabších, jejichž děti ani nezačaly lyžovat z finančních důvodů. Dostanou možnost vyzkoušet si sport, který je může zaujmout a kterému se v dospělosti mohou dále věnovat.

Sám jsem absolvoval v dobách ZŠ pár kurzů, kdy mým největším úspěchem bylo vypracování se do druhého družstva ze tří, poslední kurz jsem absolvoval se školou na střední a lyžování se dále nevěnoval.

Když se moje děti poprvé postavily na lyže, nadchlo je to tak, že s nimi od té doby jezdíme každoročně. Poté, co už se v kurzech naučily maximum, nezbylo, než je vzít na svah. Žena je nelyžař, já se musel na lyže postavit poprvé po 30 letech a musím říct, že právě díky těm kurzům v mládí jsem návrat na svah důstojně ustál a jsem za ně vděčný.

1 0
možnosti
Foto

Žena je nelyžař? Jak to? Neabsolvovala se školou žádný lyžařský kurs? Ten je přece i pro holky.:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 574
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2114x
Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.