Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

Vidím, že jste si už našel místo v tvaru. Jenda Ziegler je specialista na Rusko a vy jste vzal Čínu. BTW, kdy jste tam byl naposledy?

0 0
možnosti
MB

Už jsem tady kdesi psal, že jsem hrdý, čínský cestovatel. Ta země se našim pohledem - pochopit nedá. Je obrovská, vše s neuvěřitelným propletencem tradic a novodobé ideologie. Směsice všeho, od feudalismu přes socialismus - Vše řádně vyživováno komunistickým kapitalismem. Kdo se chce stát milionářem, (podobně jako u nás) - Musí vstoupit do strany ! Na vesnici jsme v dobách Konfucia - Ve velkoměstech na Manhattanu. Podíl státu na přerozdělování logicky vede - "Všetci kradú", pak zpestření - Veřejné popravy místo fotbalu. Pokroky nepochybně jsou viditelné a pak ty neviditelné. Všechny údaje o růstu HDP, o mýcení vira ap. - Je třeba brát s rezervou. Vše se pod moudrým vedením daří - Propaganda, (jako kdysi). Zajímavé - Jiná cena lidského života - Dost podobné náhledu Ruska - Zájmy země !

Dobré u Číny je, že neválčí. Šla na to mazaně, cestou vykořisťování - tamní pracovní síly. V kombinaci s pracovitostí např. kryje 80% obchodu s léčivy a ochran. prostředky. Peking skupuje kde co - I Afriku, nerosty, celé plochy. I obratnost asijského obchodníka. Opět - Mega rozdíl s Ruskem, mj. co Moskva pro své lidi vlastně vyválčila ... ?

Problém Číny je poškozené ŽP, (opět jako kdysi u nás) a hlavně lidnatost ! Je to v obrovském rozporu s ornou úrodnou půdou, pouze pásy okolo moře. Ta se ještě zmenšuje vlivem, sucha! Toto je právě vede k tomu, že skutečně je třeba zkonzumovat vše ! Vynikající kuchyně pak zpracuje vše létající, plovoucí, štěkající, či plazící se. No a již jsme u těch Tržišť ! Často se směji Komunistům, Hradu, kteří Čínu považují za nějaký vzor, či dokonce bližní přátele. Oni našimi nepřáteli nejsou - Jsou mazaným obchodníkem, kteří nás parádně vykořisťují ! Dělají to i dobře ! ... :-)

5 0
možnosti
OF

Tak Japonci jsou OK a Číňané jsou komunističtí zmetci ? Tak si přečtěte něco o Nankinu . Jeden český cyklista, který kdysi na kole projel celý svět, říkal , že nejlepší

lidé jsou Australané, Rusové a ....Somálci. Dovedou pomoci sobě i druhým.

Vy jste projel Čínu na kole, nebo alespoň tím jejich TGV ? Vždyť vy jste obyčejný rasista. Styďte se. Číňané mohou za své komunisty stejně jako my za Heydricha.

0 3
možnosti
Foto

Hodně slabé přirovnání :-/ Číňané mohou za své komunisty, stejně, jako jsme za své komunisty mohli my. Proč do toho taháte Heydricha?

5 0
možnosti
PT

P39e85t93r 92T58o41m27e94k

29. 3. 2020 18:27

Hrdličko, kde začal SARS? V Číně. Kde MERS? V Číně? Kde začalo to současné svinstvo? V Číně. Chce to trošku přemýšlet.

5 0
možnosti
Foto

A mor před 700 lety nám také importovali.

0 0
možnosti
PH

Víte autore, mě fascinuje, s jakou určitostí tvrdíte, že nákaza vznikla v Číně.

0 4
možnosti
Foto

Máte jinou verzi. Nějakou čínskou? Tak sem s ní....

6 1
možnosti

Z pohledu příslušníka odlišné kultury máte naprostou pravdu.Též ale souhlasím s p.Benešem, a jen bych uvedl, že vztah Asiatů ke všemu, co je biologického původu a leží na potravním žebříčku níže, je obecně takový, že to primárně slouží jako potrava.Nám se to ekluje, ale příčina je v tom, že Asie byla vždy tragicky přelidněná, a zemědělská půda nikdy nestíhala populaci uživit.Tak si lidé v zájmu přežití zvykli zkonzumovat naprosto vše, co běhá, skáče, plave, létá, plazí se, apod.

A ještě bych dodal - my žádné přátele nemáme.Státy nemají přátele, jen účelové spojence.

3 0
možnosti
Foto

Byl v roce 1948 SSSR náš účelový spojenec? Spojenec by se měl vybírat dobrovolně a ne pod jeho nuceným nátlakem.

4 0
možnosti
SB

Váš clánek má jednu vadu. Ta nespočívá v tom, co v něm napsáno je (s tím, co píšete, stroprocentně souhlasím), nýbrž v tom, že tam jedna dosti podstatná věc chybí.

Nikdy jsem sice v Číně nebyl, ale věřím tomu, co jsem o ní četl, a tudíž věřím i tomu, co píšete ve svém článku (ostatně i kdybych někdy v Číně byl, tak bych stejně viděl jen turisticky atrakativní místa a nepoznal bych skutečnou Čínu).

Podle mého názoru ve vašem článku chybí to, že my, tedy západní svět, jsme Číně umožnili vyrůst tím, že za účelem vlastního zbohatnutí jsme tam začali přesouvat výrobu lecčeho, co dříve bylo vyráběno zde (tím slovem "zde" míním nejen ČR, nýbrž třeba i USA nebo Austrálii, prostě v zemích s převládající evropskou kulurou).

Nenasytnost podnikatelů (nedelejme si o nich iluze - to, že komouši je vzali u krku a že k nim byli sprostí až na půdu, nic nemění na tom, že kapitalismus je tvrdá a bezohledná cesta za ziskem), ale i konzumní způsob života nás spotřebitelů (počítač za padesát tisíc ze součástek vyrobených v Tesle Pradubice bych si nekoupil, ale za dvacet tisíc ze součástek vyrobených v Číně jsem si kopil a píši na něm tento diskusní příspěvek), to je přesně to, co Číně pomohlo vyrůst díky zakázkám z vyspělého světa.

To, že Čína na nás pomalu, ale jistě může dělat dlouhý nos, je vinou těch velkopodnikatelů, kterým nestačily stovky nmilionů a chtěli hned miliardy, ale i takových lumpů, jako jsem já, který si raději koupí košili z Číny za tři stovky než z Jitexu Písek za pět stovek (jak vidíte, před svým podílem viny se neschovávám).

Na tom, co správně píšete, nese část viny, o které však vy nepíšete, i americký velkopodnikatel, ale i český spotřebitel, jako jsem já a jako jste vy.

Přes tuto výhradu a přesto, že vám dávám karmu jen velice zřídka, jste ji ode mne dostal. S tím, co jste napsal souhlasím, na čemž nic nemění ani sktuečnost, že podle mého názoru měl být váš článek o nějaké dva nebo tři opdstavce delší a měl jste napsat i to, co jsem já teď připsal.

12 1
možnosti
Foto

Tak jistě, máte pravdu. Věci se musí změnit, každý kdo si na čínském eshopu lacino cokoliv kupuje by si měl uvědomit, že si jen podřezává větev sám pod sebou a to je jen jeden z příkladů .Každý výrobek by měl být označen zemí kde se skutečně vyrobil a i já sám budu nyní velmi opatrný kde a od koho kupuji. Výroba se musí přesunout zpět z Číny, tohle je pro nás tvrdá, ale potřebná lekce.

9 0
možnosti
  • Počet článků 574
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2114x
Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.