Smrt šikanisty (učitele)

21. 01. 2023 7:42:32
Nebo smrt učitele (šikanisty)? První nadpis je pravdivější. Zoufalý ponižovaný mladý kluk zahnaný do kouta zabil šikanistu, který byl jeho učitelem. To byl pravý důvod proč zaútočil. Nic jiného. Případy šikany končí často naopak.

Jak? Smrtí toho kdo je šikanován. Ze zoufalství si sáhne na život. Kdyby tomu bylo tak i v tomto případě nikoho by to nezajímalo. Škola by problém zametla pod koberec a nad případem by se zavřela voda. Ani mediálně to není příliš zajímavé. Jen další smutná čárka do statistiky. Dopadlo to ovšem úplně jinak.

Celý příběh se smutným koncem studenta učiliště, který minulý rok zabil svého učitele mačetou jsem dlouhodobě sledoval a na základě mediálních výstupů nejen od soudu jsem se rozhodl napsat svůj názor.

Šikana je hnusná záležitost. Jste trochu jiný? Máte tedy problém a v prostředí kde se šikana neřeší je to problém hodně velký.

A co může být vůbec nejhorší? Jste trochu jiný a přesto, že jste na základce šikanu zažil, na střední škole máte od ní pokoj. A pak se stane něco co vůbec nejste schopen pobrat. Šikanistou libujícím si v ponižování se stane váš učitel.

To je případ i mladého vraha. Zabil. Nic už se nedá vrátit zpět.

Vývojově opožděný submisivní introvert. Nejslabší kus ve třídě. Jak snadné je si do něho kopnout. Není to žádná agresivní flákač a fetka, která se neučí a na školu kašle. I s hendikepem, který od života dostal se snaží a i ty špatné známky jsou vydřené. Má velkou podporu rodiny a bere školu a svoje výsledky v ní zodpovědně a velmi vážně. Jako každý student očekává podporu a pomoc. Od koho? Od svého učitele.

Náš student sice není nejbystřejší, ale tenhle základ pochopil. Učitel by měl být někdo kdo by mu měl pomoci a podpořit ho v jeho snaze. Nebylo to tak. Stal se pravý opak. Učitel si na něho podle výpovědi spolužáků zasedl a dusil ho. Vůbec to nechápe. Tak to přece nemá být. Výhrůžky od učitele, že nedokončí školu na které mu tolik záleželo a ponižování před celou třídou odstartovaly smutné události. Dlouhodobou bezmoc, frustraci a veřejné ponížení nezvládl.

Jak později vypověděl student a nyní už vrah. " Kdyby to udělal v soukromí, ale před celou třídou to řek" vykřikl obžalovaný v soudní síni a rozplakal se....

Jinak už to nikdy nebude. Ze zoufalého šikanovaného studenta zahnaného do kouta je vrah. Zabil člověka. Šikanista je mrtvý. A co dál....?

Za zločin má následovat trest. Ne vždy je to tak jednoduché. Pro viníky často mluví i polehčující okolnosti. Bude v tom to i tomto případě?

Mrtvému už život nikdo nevrátí. Zůstává zde jenom pachatel a pohled soudu jak bude kvalifikovat jeho zoufalý čin. Má být pachatel ve vězení "vychováván a polepšen"? Obžaloba navrhuje 14 let za vraždu. To není tenhle případ. Dlouhodobý kriminál by v tomto případě zničil další život. K čemu by to bylo dobré?

Jak jsem četl právník obžalovaného hledá prostor v možnosti překvalifikování trestného činu z vraždy na zabití člověka v silném rozrušení. Nejnižší sazba tři roky. Nevím zda existuje i teoretická možnost propuštění pachatele a jeho ambulantní léčba.

Doufám, že pachatel dostane co nejnižší možný trest.

A co učitelé? Jsou i tací, kteří svou pozici využívají k honění svého ega a exhibice své moci nad žáky či studenty. Někdy už je to normální šikana a nemusí to dopadnout dobře.

Tak jak se to stalo podle mého pohledu v tomto případu.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-soud-rozpleta-utok-macetou-ve-skole-nadoba-emoci-pretekla-rekl-znalec-223910

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/soud-sou-ohradni-student-vrazda-ucitele-maceta.A230120_072143_domaci_imat

Autor: Zdeněk Bárta | sobota 21.1.2023 7:42 | karma článku: 29.16 | přečteno: 1204x

Další články blogera

Zdeněk Bárta

Ukrajincům se pomohlo hned. Na Romy se desítky let zapomíná.

To mám tvrdí ředitel neziskovky Romodrom Tamagoš, na jejíž chod jen tento rok nezapomněl poslat stát 100 milionů korun. Sprostota a drzost. Chápe vůbec co říká? Nebo chce záměrně plivnout do obličeje všem plátcům daní? Chce víc?

13.7.2023 v 8:50 | Karma článku: 12.37 | Přečteno: 169 | Diskuse

Zdeněk Bárta

Fuj!! Polonahá burleska útočila na morálku v Třebíči !

Je polonahé tělo burlesky útokem na morálku a nevhodné pro oči děti? " Burlare" slovní základ z italštiny znamená smát se či vysmívat se a tak se svému nadpisu blogu směju. I těm konzervativně pohoršeným občanům.

20.6.2023 v 13:52 | Karma článku: 27.72 | Přečteno: 1048 | Diskuse

Zdeněk Bárta

Exkancléř Mynář vyskladnil ( ukradl?) šperky za 535 000.

Takhle se to dělá. Nic primitivního jako dlažební kostka hozená do výlohy klenotnictví. Výsledek je ovšem stejný. Šperky jsou fuč. Prezidenský sklad darů je skoro prázdný. Část šperků osobně vyskladnil kancléř ( zloděj?) Mynář.

20.6.2023 v 9:19 | Karma článku: 41.91 | Přečteno: 4357 | Diskuse

Zdeněk Bárta

"Putin ví co dělá, Sláva Putinovi!" aneb " Z čeho mám žít?"

Nesourodé duo se na romské pietě rozjelo. Pořvávající stařec a mladý fousatý Rom využívají možnost oslovit národ a získat pro svůj boj proti Ukrajincům jeho sympatie. Podařilo se? Z mého pohledu a vnímání světa se podařil opak.

19.6.2023 v 14:58 | Karma článku: 36.24 | Přečteno: 1428 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 12.33 | Přečteno: 200 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 12.45 | Přečteno: 1306 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.33 | Přečteno: 465 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 571 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2030

Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...