Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Musíme všichni lyžovat? Příspěvek na lyžařské kurzy 7000?

To nebylo ani za socialismu. Ministr zdravotnictví údajně pravicové TOP 09 to chce změnit. Všechny děti musí zdarma týden lyžovat. Pochopitelně i ty, které nikdy na lyžích nestály a týden lyžovaní bude jejich prvním a posledním.

Je to dnes jinak? Moje vzpomínka už je dost letitá a tak nemusí odpovídat dnešní realitě. Vzpomínám si na svůj lyžařský výcvik za socialismu. Pro mou maminku samoživitelku to byl velký zásah do rozpočtu. Vybavit hned dva kluky, kteří nikdy na lyžích nestáli na školní lyžařský výcvik. 

Naštěstí pomohla rodina a tak jsme mohli vyrazit na lyže i bez podpory socialistického státu. Naše šikovná babička na mladé lyžaře ušila super oteplovačky. Na naše přání se na rukávech a nohavicích objevily tří pruhy "adidas" a nechybělo ani vyšité logo. Tak se stalo, že ve skutečnosti socialistické socky byly na lyžařském svahu za značkově ohozené  hvězdy. S dalším vybavením to bylo pochopitelně horší.

Což však moc nevadilo. Ostatní spolužáci na tom byli podobně. Skoro nikdo neměl vlastní vybavení. Většina z nás děcek z nížiny, kde se stěží našel malý kopeček na boby či sáně nikdy na lyžích nestála. Lyžovat umělo jen pár vyvolených, kteří měli movitější či sportovně založené rodiče a jezdily s nimi lyžovat na vzdálené hory už dříve. Ti se nic učit nemuseli a kurs pro ně byl zbytečný. My ostatní jsme se lyžovat museli teprve naučit. Proč vůbec?

Je to dnes jinak? 

Smysl povinného plaveckého výcviku je jasný. Umět se naučit plavat a neutopit se. Smysl lyžařského výcviku je jaký? Když se nenaučím lyžovat, co se stane? Jaké nebezpečí mi hrozí? Nedá se bez toho žít? Opravdu se všichni musíme "naučit" lyžovat?

Lyžovat jsem se na výcviku "naučil". Tedy ke konci týdne sjet kopec bez pádu mezi brankami a bezpečně zastavit. Jsem tedy lyžař. A co dál? Po návratu domů bylo pochopitelně vše stejné. Pořád samá nížina. Nikde žádný kopec kde bych své lyžařské umění mohl provozovat. I nadále cesta za horským sněhem byla finančně nedostupná. S tím se pochopitelně nejen v mém případě počítalo. Moje lyžařská kariéra skončila. Veškeré lyžařské vybavení bylo půjčené a muselo se vrátit. Naštěstí v našem případě v celku a v pořádku. V celku a bez úrazu jsme se vrátili i my. Ne každý měl takové štěstí.

Tak se stalo, že jsem poprvé a naposledy lyžoval před více než čtyřiceti lety. Kolik dalších dětí na tom bylo stejně? Statistiku pochopitelně nemám, ale odhadl bych že velká většina. Kupodivu to nikoho na životě neohrozilo. Jen jeden bývalý spolužák z movité skupinky skutečných lyžařů se bohužel při tomto jistě krásném sportu zabil. 

Lyžařský výcvik? Proč? Prý prevence. To mě měl týden na horách na vypůjčených lyžích nějak ochránit před leností a nastartovat ke zdravému životnímu stylu? Když se v okolí nedá lyžovat jsou snad i jiné a snadněji dostupné sporty. Bruslit jsem na zimní stadion či zamrzlou řeku chodil s partou kluků velmi často. A v každém počasí se přece dá jen tak blbnout a běhat venku. To už dnešní děti neumějí? To je ta nejlepší prevence. A zadarmo.

Smysl lyžařského výcviku jsem nepochopil kdysi dávno jako kluk a nechápu ho ani nyní. Je přirozené, že děti žijící v blízkosti zasněžených svahů umí lyžovat a mají možnost si v zimě lyžování užít. Není to pro ně jednorázová akce. 

I dnes platí, že lyžování je finančně velmi nákladný sport a ne každý má na drahé vybavení, cestování a pobyt na horách kde se nyní vše ještě zdražuje a lepší to nebude. Z mého pohledu je úplně úchylné kvůli lyžování na horách vyrábět s velkými náklady umělý sníh. Ten skutečný čím dál víc chybí a bude chybět. To je ta největší změna proti mému dětství. Zima bez sněhu. Není dnes ta správná situace spíš se zamyslet nad konáním lyžařských kurzů. Bude vůbec v nedaleké budoucnosti kde lyžovat?

Pořád žiji v nížině. Poslední roky bez sněhu nebo troškou na pár dní. Není to pro děti ani na boby či pořádnou koulovačku. Nikdo zde pro ně umělý sníh vyrábět nebude. Klimatické změny mění náš život. Neměla by se tato změna promítnout i do pořádání lyžařských kursů, které ještě více ztrácejí svůj smysl? Dělat opak, tedy celkovou částkou ze státního rozpočtu cca miliardu a půl tyto kurzy ještě dotovat mi připadá nesmyslné.

Já to jinak chápu. Všichni chtějí vydělat a pro horská střediska jsou školní kurzy lyžování jisty a dobrý byznys. Pokud ho nechtějí podporovat rodiče dětí tak jim ho zaplatíme ze státního. I ten umělý sníh. Proč by se mělo šetřit vodou a energií? Proč dál neničit pro dobrý byznys přírodu?

Vše to halit do hesla "prevence" je dost trapné. Týden na horách má děti rozhýbat? Bez toho to nejde? Stačí se podívat kolem sebe a to nejen v zimě. Všude je plno pěkných možností kde se hýbat. Proč je většina hracích ploch, které za mých mladých let nebyly prázdná? Nám musel stačit každý volný plácek a branky z našich "hadrů". Všude bylo plno a o místo na hřišti se muselo bojovat. To není o penězích. 

Děti dnes mají prostě jiné priority, které je svádí k lenosti a nezdravému životnímu stylu. Tuto situaci miliarda a půl za povinný lyžařský výcvik nezmění ani trochu. Opravdu ty peníze nejsou víc potřeba jinde...?

Neměl by mít ministr zdravotnictví Válek jiné priority než se starat o horský rekreační byznys? Příspěvek má být (pokud bude schválen) vyplácen plošně, stát bude opět dotovat i ty, kteří dotaci či pomoc nepotřebují. Zase na dluh? Tohle opravdu není pravicová politika. Ani trochu. Nač ten hloupý populismus?

Vlekaři jistě budou nadšeni. Stejně tak lidé, kteří se naučili jen stát s nastavenou dlaní. To je tak vše...

https://denikn.cz/1006246/sedm-tisic-na-lyzarske-kurzy-pro-deti-plosne-prispevky-zvedl-az-ministr-valek-rika-asociace/

 

Autor: Zdeněk Bárta | čtvrtek 1.12.2022 8:12 | karma článku: 44,80 | přečteno: 6748x
  • Další články autora

Zdeněk Bárta

Ukrajincům se pomohlo hned. Na Romy se desítky let zapomíná.

To mám tvrdí ředitel neziskovky Romodrom Tamagoš, na jejíž chod jen tento rok nezapomněl poslat stát 100 milionů korun. Sprostota a drzost. Chápe vůbec co říká? Nebo chce záměrně plivnout do obličeje všem plátcům daní? Chce víc?

13.7.2023 v 8:50 | Karma: 12,37 | Přečteno: 169x | Diskuse

Zdeněk Bárta

Fuj!! Polonahá burleska útočila na morálku v Třebíči !

Je polonahé tělo burlesky útokem na morálku a nevhodné pro oči děti? " Burlare" slovní základ z italštiny znamená smát se či vysmívat se a tak se svému nadpisu blogu směju. I těm konzervativně pohoršeným občanům.

20.6.2023 v 13:52 | Karma: 27,72 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

Exkancléř Mynář vyskladnil ( ukradl?) šperky za 535 000.

Takhle se to dělá. Nic primitivního jako dlažební kostka hozená do výlohy klenotnictví. Výsledek je ovšem stejný. Šperky jsou fuč. Prezidenský sklad darů je skoro prázdný. Část šperků osobně vyskladnil kancléř ( zloděj?) Mynář.

20.6.2023 v 9:19 | Karma: 41,92 | Přečteno: 4358x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

"Putin ví co dělá, Sláva Putinovi!" aneb " Z čeho mám žít?"

Nesourodé duo se na romské pietě rozjelo. Pořvávající stařec a mladý fousatý Rom využívají možnost oslovit národ a získat pro svůj boj proti Ukrajincům jeho sympatie. Podařilo se? Z mého pohledu a vnímání světa se podařil opak.

19.6.2023 v 14:58 | Karma: 36,28 | Přečteno: 1429x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

Den otců nebo Den ochlastů?

Den otců se zatím příliš neuchytil. To je škoda. Měl by se slavit každou třetí neděli v červnu. Jeden z reklamních letáků supermarketu tento svátek připomíná a nabízí dárky pro otce. Širokou nabídku alkoholu od piva po rum.

19.6.2023 v 9:16 | Karma: 36,38 | Přečteno: 3407x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  10:32

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

  • Počet článků 574
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2114x
Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.