Zdeněk Bárta

Mrazík - Smutný osud Ivánka

25. 12. 2014 13:05:30
Eduard Izotov? Kdo to je? Zná ho někdo? Určitě každý, kdo alespoň jednou viděl populární kultovní ruskou pohádku Mrazík. Její popularita je u nás v Česku taková nevysvětlitelná místní úchylka, na které se už pár let nepodílím. Snad za pár let se opět podívám, dabing je naprosto skvělý. Eduard Izotov není nikdo jiný než ruský bohatýr Ivánek.

Píše se rok 1983. Co je normální dnes, nebylo normální před třiceti lety. Nejen v Sovětském svazu, ale i u nás. Představte si dnes naprosto normální situaci. Máte doma nějaké našetřené dolary, tak si je ve směnárně vyměníte za jinou měnu - třeba za ruble. Já vím, v součastné době to není zrovna dobrý příklad, mění se opačně.

Nikoho už ani nenapadne, že by něco takového mělo být trestné. Proč o tom píši ? Jen kvůli něčemu, z našeho dnešního pohledu tak bezvýznamnému mohl být někomu zničen život. To je také smutný osud filmového Ivánka.

1983 - v Sovětském svazu vládne bývalý šéf KGB Andropov. Zákony jsou o dost jiné než dnes. Spolu se svou přítelkyní je Eduard Izotov zatčen. Přímo před kavárnou, kde se snažil vyměnit tisíc dolarů a pamětní medaile z dědictví své přítelkyně za ruble. Proč ta nevýhodná směna? Potřeboval peníze na stavbu chaty a platit musel v rublech. Dolar byl k ničemu.

Na tehdejší dobu sepsali jeho kolegové dost odvážnou petici za jeho propuštění. U soudu pomohla jen tím, že Ivánek dostal "pouze" poloviční trest z plné sazby - tři roky natvrdo. Navíc mu byl zabaven veškerý majetek.

Odsouzený Eduard Izotov vězení velmi těžce snášel a přesto, že mu byl nakonec trest snížen o půl roku, z vězení vyšel jako nemocný zlomený člověk. Bylo mu padesát let. Brzy po propuštění prodělal mozkovou mrtvici. Jako herec skončil, už si nebyl schopen zapamatovat text.

Následovalo šest dalších záchvatů mrtice a jiné zdravotní komplikace. Zůstal upoután na vozíku ani teď nebylo všemu konec. Propukla u něho naplno duševní choroba. Musel být často hospitalizován na psychiatrii a tam také skončil na trvalý pobyt.

V roce 1999 mu byl udělen titul Zasloužený umělec. To už nevnímal okolí a okolní svět už pro něho neexistoval. Zemřel v roce 2003.

Až si budete příště měnit ve směnárně peníze, vzpomeňte si na Ivánka. Za komunistů líp opravdu nebylo....

Autor: Zdeněk Bárta | karma: 32.16 | přečteno: 3859 ×
Poslední články autora