Zdeněk Bárta

53,9 - Rubl kolabuje...

2. 12. 2014 12:11:30
Tak trochu reaguji na oslavný článek, který popisuje jak sankce EU a ostatních států proti Rusku vlastně této "velmoci" pomáhají. Autor - pan Miroslav Petr má zřejmě velkou fantazii a tak trochu zapomněl na fakt, že sankce na dovoz potravin zavedlo Rusko proti EU a ne naopak. Asi mu také unikla informace o žádosti Kremlu vůči EU o zrušení sankcí. To skoro vypadá, že Rusko už nechce "zesilovat"....

Před pár týdny kolovala ve zdejším virtuálním světě informace o "zlatém rublu", který rozdrtí Euro a dolar. Nevím zda tomu věří i v Rusku. Ruští občané, kteří mají úspory "vlastenecky" v rublech musí být poslední dobou dost deprimováni. Hodnota jejich úspor od začátku roku klesla o 37 procent oproti hlavní světové měně - dolaru. Nyní je za dolar 53,9 rublů...

Ruské banky se již připravují na útok Rusů a jejich snahu ochránit hodnotu svých úspor. Jinak než výměnou stále klesajícího rublu za silnou měnu to nejde. Vlastenecké řeči jsou jedna věc a ekonomická realita druhá. Mnohé banky už omezily výměnu místní měny za "něco tvrdšího".

Sankce fungují, to je dobrá zpráva. Ta špatná je, že na sankcích tratí také země EU, tedy i my. Jinak to bohužel nejde. Po anexi Krymu Ruskem a jeho podporou separatistů na Donbasu to jinak nešlo. Další dvě možnosti - válka nebo zavření očí a přetvařování, že se "nic" neděje a Rusové si berou jen "co jim patří", nepřícházely do úvahy.

I vojáci na "dovolené" jsou stále ruští vojáci, kteří na území sousední Ukrajiny nemají co dělat. Jako další zapíranou přítomnost ruských vojáků nepřímo potvrdil i ruský generál, který za Rusko podepsal smlouvu o příměří v bojích o doněcké letiště. Na tvrdo přítomnost ruských vojáků na "dovolené" před ním už potvrdili i vůdci separatistů a přesto je stále dost lidí, kteří tuto hloupou hru na schovávanou Kremlu s chutí baští ( dobrou chuť, pane púrezidente...)

Rusko nedoplácí jen na sankce, ale především na stále klesající cenu ropy. Ta vzhledem ke konkurenčnímu boji mezi hlavními těžaři a velkým přebytkem na trhu se hned tak nezvedne. Země, jejich ekonomika je závislá především na vývozu surovin budou mít velké problémy.

Mezi nimi i "ekonomický gigant" Rusko. Vývoz surovin tvoří skoro sedmdesát procent příjmů do státní pokladny. Ztráta jde do sto miliard dolarů a sankce ji ještě více navyšují.

To je dobrá zpráva pro blízské i vzdálenější sousedy Ruska. Ne tak pro ruské občany. Čím bude Rusko ekonomicky slabší, tím menší nebezpečí bude představovat a nechá si zajít chuť na podobné "vlastenecké" akce při obsazování a připojování území svých slabších sousedů.

Je to dobrá zpráva i pro nás. Chápu, že "bojovníci proti západu", kteří si vyvolili Putina do svého čela, to mohou vidět jinak. Třeba za vše zase mohou američtí agenti, nebo zednáři...

Autor: Zdeněk Bárta | karma: 26.33 | přečteno: 1314 ×
Poslední články autora