Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Rozvážněji měli postupovat jejich voliči.

1 0
možnosti
Foto

Jsme tam kde jsme byli před rokem 89. Napsal jsem,že Kolář svým činem plivnul do tváře těm co padli při osvobozování Evropy a byl jsem na 3 hodiny zablokován.

2 0
možnosti
Foto

To se nedivte, když lžete....

2 1
možnosti

Neoddiskutovatelný fakt je ten, že se Rudá Armáda měrou vrchovatou (řekněme nejdůležitější) podílela na osvobození Evropy proti Hitlerovskému Německu. Tak jako je třeba říci, komu vlastně šišlající starosta staví pomník.

Uráží mě ten, jenž přepisuje dějiny jak se mu hodí. Ono totiž dějiny nejsou černo bílé. Spíše šedé a vždy je potřeba dávat věci do souvislostí.

Takže mi nevadí kontroverzní názor. Vadí mi ovšem, pokud je vytržen z celku.

A proto se vrátím k té nenáviděné soše Koněva. Byli k němu dodány vysvětlující cedulky.

Dobře tedy. Jsou li pravdivé, nemůže rozumnému člověku takováto cedulka vadit. Ptám se však, proč u památníku osvoboditelů obyvatel ryjících řepu, podobná cedulka není? Je snad takový problém, umístit cedulku s tím, komu tato armáda přísahala věrnost?

4 2
možnosti

Nemohu souhlasit s autorem článku. Všichni tři jmenovaní se chovají jako kdyby byli utržené od řetězu. V současné době je politicky IN kopat do Ruska, a tak do něho kopou. Bylo by zajímavé zjistit co by dělali ti tři, kdyby bylo IN kopat do USA? I tací borci v Česku jsou, takzvaní převlékači kabátů - dokonce někteří z nich chtějí kandidovat na prezidenta Česka.

6 3
možnosti

Neměli postupovat vůbec.

4 0
možnosti

Ani náhodou rozvážněji, národ by mohl být dlouhodobě klamán o jejich lidských a mravních kvalitách , jejich voliči zase o jejich intelektuální úrovni, takže suma sumárum, konečně se vyjevili, a za to jim dík. Že nastavili zrcadlo svým voličům, je také nezanedbatelné plus.

7 3
možnosti

V tomto kontextu ovšem nadávka do koblihy vypadá spíše jako pocta. Zejména od člověka, který ctí Řeporyjského šišlu.

1 2
možnosti

Me by jenom zajimalo, jakym presne zpusobem byl pan Nožička "donucen", jak pise, zavrit diskuzi.

1 1
možnosti
Foto

I79v55a71n 86M15a49r58e95k

5. 5. 2020 15:25

Zavřeli ji i jiní pane Záturecký, pod blogy , které byly na stejné téma a dokonce spíše než pan Nožička.

Takže proč Vás ohledně toho irituje zrovna pan Nožička mi není jasné.

Nakonec snad své rozhodnutí dostatečně oddůvodnil na konci svého blogu, stačilo jej jen dočíst do konce. 8-o

2 1
možnosti

Uzavření diskuze chápu jako

- " vaše názory mne nezajímají, jsou mi fuk".

- předpoklám, že svůj názor neobhájím

2 3
možnosti

Osobně mi přijde, že jsme nepoučitelní...

Myslím si, že bychom si pomníky kontroverzním postavám měli v každé době dobře rozmyslet. Může někdo zaručit, že za 5, 10 - 15 let nepřijde jiný starosta a neřekne, že Vlasovci sice přispěli k osvobození, ale že jsou natolik kontroverzní a mají toho na svědomí tolik jiného, že není úplně šťastné, aby měli na uvedeném místě svůj památník? Anebo že by takový pomník měl být nahrazen nějakým obecnějším připomínajícím např. všechny padlé?

Vlasovci jsou kontroverzní, Koněv je kontroverzní. Padli Vlasovci: 308, padli vojáci z armády maršála Koněva:692 (Praha a blízké okolí) z toho 30 přímo v centru. Vlasovci měli na pomoci Praze svůj vlastní zájem. Koněv coby součást sovětského vedení měl na osvobození Prahy svůj vlastní zájem. Velitel povstalců gen.Karel Kutlvašr k účasti Vlasovců uvedl: „Zásah Vlasovových jednotek měl snad více účinek morální, a to jak na obránce, jejichž sebedůvěra v boji proti Němcům byla posílena, tak na útočící Němce, u nichž zprávy o počtu jednotek, které měl generál Vlasov k dispozici, způsobily značný zmatek.“ Koněv přijel až na závěr povstání zasahoval proti jednotkám Waffen-SS a tankové divizi SS. V jednom případě argumentujeme, že památník připomíná pouze historická fakta, v druhém případě žádná historická fakta nepřipojujeme a sochu strháváme.

Myslím, že by se dalo postupovat jednotněji. Buď budeme svobodomyslnější a řekneme, že i kontroverzní postavy mají právo na svou připomínku, pokud udělali i něco dobrého, anebo řekneme, že bychom si měli připomínat jen ty, jejichž zásluhy jsou větší než jejich viny...

Někdo může říct, dobře, ale na Koněvově místě vyroste nový politicky korektní památník. Ovšem to stále nemění nic na skutečnosti, že tu pomník Vlasovcům zůstane... Proč oni, proč ne on?

Zastávám názor, že k podobným otázkám by se měli vyslovovat historici a pokud dají dobrozdání, neškodilo by uspořádat lokální referendum, jestli se sochou - památníkem - připomínkou souhlasí i místní.

5 0
možnosti
Foto

Váš názor je jistě rozumný, stejně tak jistě je nerealizovatelný.

0 2
možnosti
Foto

Máte pravdu a karmu.Blog pana Nožičky se snaží působit objektivně a vyváženě, ale v pozadí je jednoznačná názorová linka, která za líbivou fasádou podsouvá názory poněkud jiného druhu.

Takové jsou ostatně jeho skoro všechny blogy.

A k nepovolení diskuze? Pan Nožička v textu osočuje starostu P-6 ze "statečného" odstranění Koněva v zavirovaném období. Aniž bych s touto blbostí polemizoval, chci jen napsat, že se stejnou statečností pan Nožička nepovolil diskuzi..... Mohl by se totiž o sobě leccos dozvědět a to mu evidentně není milé.:-)

9 3
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS