Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Koronaviry jsou RNA viry, které získaly název podle svého typického vzhledu je jich kolem stovky. Lidské koronaviry jsou běžnými původci tzv. nemoci z nachlazení, zánětů horních cest dýchacích. Běžné lidské koronaviry zahrnují typy 229E, NL63, OC43, HKU1 a patří sem i covid 19 a obvykle způsobují mírné až středně těžké infekce horních cest dýchacích, jako je běžná rýma. Z infikovaného člověka na člověka se přenáší vzduchem při kašli a kýchání. Mezi příznaky onemocnění patří sekrece z nosu, bolest hlavy, kašel, bolest v krku, horečka a pocit "nemoci". Onemocnění obvykle trvá krátkou dobu a v průběhu života jej prodělá většina lidí. Lidé mohou v průběhu života prodělat více infekcí koronaviry. Nejvyšší výskyt je na podzim a v zimě, ale nákaza je možná kdykoli v průběhu roku. Lidské koronaviry někdy způsobují také onemocnění dolních cest dýchacích, jako je zápal plic či bronchitida, a to častěji u lidí s kardiopulmonálním onemocněním, oslabeným imunitním systémem, u dětí a starších dospělých.

0 0
možnosti
Foto

To, že virus SARS-CoV-2 patří mezi koronaviry (podle vzhledu a stavby) ještě neznamená, že je stejně banální, jako ostatní ze skupiny napadající právě člověka.

Covid 19 je název onemocnění, nikoliv viru, pane KIndle.

3 0
možnosti
Foto

Z Itálie víme, že 80 % populace virózou COVID-19 prochází s lehkými příznaky nevyžadujícími hospitalizaci. Z 20 % závažnějších symptomů jich 5 % vyžadovalo příjem na intenzivní péči. Zde zastánci plné karantény národa a uzavírání se světu kalkulují s 50% úmrtnostní a třítýdenní hospitalizací na jednotkách intenzivní péče. Tato čísla platí jen pro nejtěžší formy zápalů plic a respiračního distresu. Ty však nacházíme jen u 25–30 % příjmů do intenzivní péče, zatímco celková nejčastější délka pobytu pacienta s COVID-19 je mezi 8–10 dny. To zvyšuje odhad maximální dostupné kapacity intenzivní péče více než dvojnásobně. Doplňujeme, že do dneška (21. 4. 2020) jsme se v ČR nedostali ve vytížení intenzivních lůžek přes 45 % kapacity, trvale tedy máme více než poloviční rezervu! Při porovnání úmrtí na respirační onemocnění za rok 2019 nenacházíme rozdíl s rokem 2020 (zdroj: data SZÚ). Ze statistického hlediska je třeba objektivně poznamenat, že koronavirus nezvýšil přirozenou úmrtnost v ČR.

1 0
možnosti
Foto

Nakažlivost covidu je bez ochranných opatření bohužel příliš vysoká. Proto i malé procento z celkového počtu nakažených znamená příliš mnoho těžce nemocných, kteří vyžadují speciální intenzivní péči, a umírají i navzdory ní (a to v až překvapivě vysokém procentu).

JInými slovy - argumentace procenty je obvykle zavádějící. POužívají ji zejména manipulátoři všeho druhu.

1 0
možnosti
Foto

Při venkovních sportovních aktivitách roušku mít nemusíte, pokud dodržíte odstup. Nelze-li ho zajistit, např. ve městech, pak je rouška povinná. Není tedy pravda, že musíme roušky nosit vždy a všude. Výjimek je celá řada, stačí si je dohledat. Jistě to zvládnete sám.

3 2
možnosti
Foto

V Německu nosí roušku jenom tam, kde je větší skupina osob. Vyjdou z obchodu a sundají si je. Po městě chodí bez nich a jde to. Virus nelétá v ovzduší.

2 0
možnosti

No, plošná nařízení jsou plošná nařízení ...a i když moje ego má také chuť občas kverulovat, uznávám že mají svůj smysl.. aby něco vůbec fungovalo.

Lidi jsou různí, hranice mezi různými pojmy ("větší koncentrace lidí", "vyšší riziko nákazy", "zodpovědné chování" atd) jsou silně subjektivní... takže aby něco fungovalo je lepší, když je opatření jednoduše plošné a absolutní s minimem výjimek. I za cenu toho, že v určitých situacích to působí nesmyslně. Jinak se to rozmělní v dohadování jestli v dané situaci a konstelaci rouška ano či ne... a proč já ano a on ne atd..atd.. a nakonec je to k ničemu.

Já také mohu kverulovat, proč mě pokutují za překročení rychlosti, když není žádný provoz a nikoho neohrožuji.. proč nemohu dělat to či ono, když zrovna v téhle situaci daný předpis nedává smysl..

Dočasné nošení roušek je naprostá prkotina .. Nepochybně zabrání řadě přenosů (na druhé lidi i předměty) ..ale také to v lidech vyvolává větší pocit zodpovědnosti a udržuje je to při vědomí, že je "výjimečná situace" a koriguje to jejich chování. Prostě omezuje to zbytečný pohyb lidí ..a když už si člověk nasadí tu roušku..a venku potkává lidi v rouškách, chová se tak nějak jinak..

Prostě polemizovat s tím, na kolik, koho a v jakých situacích rouška ochrání mi připadá dětinské.. když ty aspekty jsou poněkud širší.

5 0
možnosti
Foto

V současné době je Česká republika zřejmě jedinou zemí na světě, kde vláda navzdory všem studiím a doporučením Světové zdravotnické organizace vyžaduje po svých občanech. Čím více se zvyšuje doba, po kterou lidé roušku mají na sobě, a tím pádem i riziko vzniku infekce. Vědci varují před využíváním roušek z nevhodných materiálů (například bavlna, gáza), protože u lidí naopak mohou zvýšit riziko infekce (BMJ Open, Risk Analysis). Rouška osobu nechrání. V roušce se totiž hromadí značné množství mikroorganismů včetně virů. Vydýchané bakterie, viry, hleny a nečistoty se v roušce zachytí a vy je vdechujete zpátky. Je to, jako byste se vysmrkal do kapesníku a pak ho celý den nosil připlácnutý na obličeji.Rouška je potřebná v uzavřených prostorách, na nákupech, v hromadné dopravě, všude tam, kde se shromažďuje větší počet lidí. Chodit často ven do přírody bez roušky je nutné protože tím se získá imunita a z těl se dostane ven vše škodlivé.- Žijeme ve světě, kde můžeme kdykoliv umřít a to nebezpečí nám ale nebrání žít normálně. Každých 20 minut umře jeden člověk na rakovinu. Celkem u nás za rok zemře 110 000 osob.

0 0
možnosti

Nošení roušek venku má dost záporů a žádný klad.

Rouška vám vrací zpět do těla vydechnuté škodliviny, kterých se tělo snaží zbavit. Stojí ho to nemalé úsilí a vyčerpává to imunitní systém. Až se opravdu potkáte s virem, vymstí se vám to. Zaděláváte si na těžší průběh onemocnění, než by byl bezpodmínečně nutný.

Navíc vdechujete už jednou vydechnutý CO2. To způsobuje malátnost, rychlou únavu, ztrátu pozornosti a ospalost. Často provázené motáním hlavy a ztrátou rovnováhy. Mohou přijít i halucinace.

Navíc vzduch ve venkovním prostředí je v neustálém pohybu. To znemožňuje shromáždit na jednom místě takovou koncentraci virů, která by mohla způsobit nakažení jiné osoby. Při běžné rychlosti větru (2-4m/s) je vámi vydechnutý vzduch za minutu vzdálen stovky metrů.

Kdo přes toto všechno je ochoten venku roušku nosit a ubližovat si tak, musí tu naší vládu opravdu hodně milovat.

7 6
možnosti

Nejde o vládu, proč to bylo běžné v Asii?

4 0
možnosti

No, co navrhujete o tom politici mluví už několik dní. Asi jste to nezaznamenal, nebo opomněl.

2 0
možnosti
Foto

Tak mluví....a výsledek je kde?

2 2
možnosti

Váš pláč mi připomíná ty, kteří horují pro jedno dvě piva za volantem - vždyť to nic není.....

4 2
možnosti
Foto

Jedno pivo opravdu nevadí i v tomto případě jsme v Evropě naprostou výjimkou...

2 2
možnosti

"Kdo nosí roušku podporuje Babiše " tohle inteligentní heslo jsem někde zahlédl.

Tento blog prostě musel přijít. ;-D

4 2
možnosti
Foto

Tak o Babišovi nepíši nic, jen o nesmyslných situacích ve kterých je vynucováno nošení roušky...

2 1
možnosti

Myslím že povinnost roušky je právě kvůli takovým lidem jako jste vy...

6 2
možnosti
Foto

Tak pokud ji musel mít do včerejška moderátor, který je ve studiu sám tak to bylo rozumné a zachraňovalo to životy? :-)Do jednoho,dvou měsíců už to bude jak píši a takovým jako Vy se zhroutí svět...

3 2
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS