Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Na Východě nedošlo k tak velkému oddělení moci světské a moci duchovní jako u nás. V Rusku vždy více či méně podléhala církev světské moci a pravoslaví bylo spojováno s národním sentimentem a nacionalismem. Někteří Rusové skutečně interpretují současný konflikt na Ukrajině jako střet pravoslavného světa se zkaženým Západem - v dějinách Ruska to není nic neobvyklého. Jako křesťana mě spojování víry s jakoukoliv armádou štve a už vůbec se mi nelíbí, když se s víry dělá politická doktrína nebo ideologie. Je to svého druhu rouhání.

0 0
možnosti

Zbytečně a nevhodně si berete Ježíše do úst, skutečné věřící tím urážíte. Stačilo napsat, že v tom soustavném ruském lhaní je i víra propagandistický nástroj.

1 0
možnosti

Těžko První světovou válku považovat za konflikt, v němž by náboženství hrálo nějakou vážnější roli. Na Jedné straně katolické Rakousko, protestantské Německo a islámské Turecko, na druhé pravoslavné Rusko a Srbsko, anglikánská Británie a katolická Francie. Katolická Itálie lavírovala. Rakouský velvyslanec se těsně před válkou v Římě obrátil na papeže s tím, že ho císař žádá o požehnání. Papež striktně odmítl a dodal: "Ať je rád, že jsem ho neproklel!" V novinách i v televizi se 100. výročí vypuknutí války hodně připomíná, nikdo takovéto téma neotevřel.

0 0
možnosti

Píšete o středověku, ale pokud je mi známo, když před sto lety vypukla Velká válka, tak všichni na obou stranách konfliktu si nechali svěcenou vodou požehnat zbraně...

1 1
možnosti

Žádná armáda v 1.světové se nenazývala podle některé z církví a její vojáci nešli do boje pod vlajkou Ježíše...

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS