Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tragédie!! Nedoplatek za energie v bytě 1990 korun! O tom nikdo psát nebude?

Asi ne. Je to moc pozitivní a tak se musím do toho pustit sám. Mediální prostor se poslední dobou naplnil příběhy desetitisícových i statisícových nedoplatků za energie v bytech. Celý národ trpí? Ne? Jen nepochopitelný extrém.

Každý někde bydlíme nebo máme přehled o tom kolik platí naši známí, příbuzní či nájemníci. Ze své zkušenosti a z informací mého okolí jen vím, že letošní zima ve vyúčtování energií dopadla překvapivě dobře. Tedy pro tu skupinu lidí která si rozumně zvýšila zálohu ( nebo jim byla zvýšena) a topila a teplou vodu využívala hospodárně. Situace úspory a rozumné chování vyžadovala.

Můj blog je pouze příklad z reálného života. Normální malý byt v normálním paneláku spravovaný bytovým družstvem. Vyúčtování všech energií mi již přišlo. 

Byt je malý dva plus jedna. Cca 45 metrů. Skromné bydlení pro seniory či začínající mladý pár. Jak se v průběhu roku zvedaly zálohy? Za elektrickou energii z 500 na 700. Bytové družstvo zvýšilo poplatky za vše ostatní z 2800 na 3700 ( od listopadu).Tedy celkem dramatické a "likvidační" zvýšení o 1100 korun...

Jak to dopadlo? Žádná dramatická chvilka napětí vzhledem k tomu, že výsledek je v nadpisu nebude. Dopadlo to překvapivě dobře. Nemohu nadávat.

Šetřilo se v bytě na topení a teplé vodě? Popravdě řečeno nevím. Byt pronajímám mladému páru a kontrolovat teplotu v bytě jim opravdu nechodím. 

Rozpitvávám vyúčtování od bytového družstva. Celkové náklady na bydlení v bytě cca 3000 korun měsíčně. Tedy 36 000 za rok. Soustředím se na kritické položky. Teplo a platbu za teplou vodu. Kolik to je? 26 000 za rok. Tedy cca 2 150 za měsíc. Zbytek je tedy studená voda, různé poplatky a fond oprav. 

Co spotřeba elektrické energie? Při zvýšené záloze na 700 korun měsíčně roční vratka 500 korun. Kde je ta energetická bída a tragédie?

Tak si shrneme. Malý zateplený panelákový byt vyšel energeticky ( teplo, teplá voda, elektrická energie) na 32 500. Tedy na 2700 měsíčně. 

Jistě jsou i větší byty kde bydlí více lidí. Tam platí vyšší zálohy. Nebo "šetří" a neplatí je? Pak se ovšem nemohou divit, že mají vysoké nedoplatky.

Jak jinak si vysvětlit mediálně dramatické scény obsazené naštvanými lidmi kteří mají doplácet desetitisíce nebo i statisíce? Minimální zálohy a nulová snaha o šetření. Topit jako v pekle, užívat si každý den plnou vanu horké vody a potom se hrozně divit, že ty dvě stovky o které si někdo zvýšil zálohy na to nestačí? Jinak si ty extrémně vysoké nedoplatky v bytech nedovedu vysvětlit.

Nikdo těm lidem neřekl, že musí šetřit? Neslyšeli nic o vyšších cenách energií? Nic nechápou a čekají, že je někdo vodit za ručičku?

To je totiž jediná možnost jak si vysvětlit ty příběhy s vysokými nedoplatky za energie. Jsou to příběhy dramatické, hodně negativní a proto mediálně vděčné.

Příběhy lidí kteří měli nulové čí minimální nedoplatky či snad přeplatky asi nikoho nezajímají. Realita ve které drtivá většina lidí zvládla ukočírovat ve svých domácnostech energetickou krizi je příliš pozitivní a nedá se u ní ječet o bídě a chudobě. Zima dopadla vzhledem k situaci velmi dobře. A to i bez svetru.

A co na závěr? Chystá se rekord. Přes rekordní milion zbídačených, chudých a zmrzlých Čechů se chystá v létě ohřát na dovolenou do Chorvatska....

PS. Na reakci v diskuzi dopisuji i zapomenutý důležitý údaj. Spotřeba v bytě byla 16, 5 GJ. Jen pro srovnání. Mediálně známá paní se statisícovým dluhem jich v bytě protopila 90 (?) Chápe to někdo? Mám ji opravdu nějak litovat...?

 

 

Autor: Zdeněk Bárta | pátek 5.5.2023 12:15 | karma článku: 42,36 | přečteno: 7905x
  • Další články autora

Zdeněk Bárta

Ukrajincům se pomohlo hned. Na Romy se desítky let zapomíná.

To mám tvrdí ředitel neziskovky Romodrom Tamagoš, na jejíž chod jen tento rok nezapomněl poslat stát 100 milionů korun. Sprostota a drzost. Chápe vůbec co říká? Nebo chce záměrně plivnout do obličeje všem plátcům daní? Chce víc?

13.7.2023 v 8:50 | Karma: 12,37 | Přečteno: 169x | Diskuse

Zdeněk Bárta

Fuj!! Polonahá burleska útočila na morálku v Třebíči !

Je polonahé tělo burlesky útokem na morálku a nevhodné pro oči děti? " Burlare" slovní základ z italštiny znamená smát se či vysmívat se a tak se svému nadpisu blogu směju. I těm konzervativně pohoršeným občanům.

20.6.2023 v 13:52 | Karma: 27,72 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

Exkancléř Mynář vyskladnil ( ukradl?) šperky za 535 000.

Takhle se to dělá. Nic primitivního jako dlažební kostka hozená do výlohy klenotnictví. Výsledek je ovšem stejný. Šperky jsou fuč. Prezidenský sklad darů je skoro prázdný. Část šperků osobně vyskladnil kancléř ( zloděj?) Mynář.

20.6.2023 v 9:19 | Karma: 41,92 | Přečteno: 4358x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

"Putin ví co dělá, Sláva Putinovi!" aneb " Z čeho mám žít?"

Nesourodé duo se na romské pietě rozjelo. Pořvávající stařec a mladý fousatý Rom využívají možnost oslovit národ a získat pro svůj boj proti Ukrajincům jeho sympatie. Podařilo se? Z mého pohledu a vnímání světa se podařil opak.

19.6.2023 v 14:58 | Karma: 36,28 | Přečteno: 1431x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

Den otců nebo Den ochlastů?

Den otců se zatím příliš neuchytil. To je škoda. Měl by se slavit každou třetí neděli v červnu. Jeden z reklamních letáků supermarketu tento svátek připomíná a nabízí dárky pro otce. Širokou nabídku alkoholu od piva po rum.

19.6.2023 v 9:16 | Karma: 36,38 | Přečteno: 3407x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

  • Počet článků 574
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2114x
Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.