Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šmigrust. Jak předávat velikonoční tradice?

Tady máš šmigrust říká náš soused našemu malému kloučkovi. Ten nechápavě hladí. Co to je za slovo? Co je to za věc? K čemu to je? Včas jsem se zarazil a sklapl svůj český zobák. Překlad do češtiny není potřeba, Jsme na Moravě.

Šmigrust? I já jsem to slovo ještě nedávno neznal. Včas jsem si vzpomněl na výtku, kterou našemu kloučkovi řekla má moravská manželka. " mluvíš jako Čech ! " To by tedy opravdu nešlo. Náš pěstounský klouček je (asi) papírový Moravan a především na Moravě žijeme. Musí mu narůst moravský zobák a správně "moravsky" je pomlázka šmigrust. 

Šmigrust a my máme problém. U nás doma se totiž žádné Velikonoce neslaví, zcela tento svátek ignorujeme. Prostě den jako každý jiný.

Důvody máme každý jiný. Žena je z této tradice znechucena od doby, co ji ve městě jako dospívající dívku odchytil na Velikonoce úplně cizí chlap a přímo na ulici je natvrdo ztřískal vařechou ( v Čechách by se jí to stát nemohlo, tam se vařečka nepoužívá). Je to přece taková hezká tradice a žádní psychouši co mají potřebu tuto tradici zneužít nejsou a jsou jistě jen výmyslem nějakých aktivistek.....

Můj důvod je jiný. Jsem zapřisáhlý ateista a se zvyky nějaké pomatené sekty nechci mít nic společného i když se vydávají za lidovou tradici a účastní se jich i ateisté. Nechci se nechat natlačit do něčeho a dělat něco jen proto, že to dělají všichni okolo. Není přece povinost nechat si ovlivnit svůj život tlakem okolí? Čí nějakou propagandou....

Máme opravdu problém. Už to jak žijeme není záležitost pouze nás dvou, ale už tu máme třetího do party - malé dítě, které poznává svět a odkoukává co vidí a slyší doma. A nejen tam. Už má i kamarády ve školce a paní učitelky co na něho mají vliv. Tlak okolí začal a naše obrana se začíná bortit. Každý malý človíček chce dělat to co ostatní děti. Zapadnout a nemít pocit, že ho rodiče chtějí o něco ošidit či snad na něho vyvíjet tlak, že tohle my jako rodina dělat nebudeme.

Tak dobře Velikonoce. Ve skutečnost o tomto původně pohanském zvyku ukradeným či chcete li převzatým svátkem křestany moc nevím. Hledám tedy informace, abych tuto tradici mohl předat dál. Tak začátek už jsem dávno prošvihl. Popeleční středa už je dávno pryč. Opravdu by mě zajímalo kolik lidí zde pobíhá s popelcem, tedy křížkem z popela na čele. Kolik z nich drželo předepsaný 40 denní půst? Podle toho jak jsou dnes od rána nervány parkoviště u supermarketů asi všichni. Dnes totiž půst končí a je konečně dovoleno narvat si plné nákupní košíky jídla....

Tak jinak o dost více ateisticky. Necháme to až na pondělní pomlázku ( zase špatně!). Jsme na Moravě! Šmigrust či mrskut. Do pondělí mám čas naučit našeho malého nějakou říkanku, nejlépe tu jednoduchou klasiku co si pomatuji z dětství a vysvětlit mu o co v této tradici jde. Pochopitelně přiměřeně k jeho věku.

O co vůbec jde? Především o radost. Zajdeme k našim sousedům. Bylo moc hezké od starého pána, že myslel na našeho kloučka a upletl mu pomlázku. Budou mít radost. Náš klouček bude mít radost. Z nového zážitku a z čokolády. A my budeme mít radost proto, že ji mají ostatní.

To by měla být ta správná tradice. Navzájem si předávat radost a lidové zvyky dobře vysvětlit. Vychovávat našeho kloučka tak, aby se nechoval při oslavách tohoto svátku k děvčatům jako debil. Já se opravdu nedivím, že dnes mají dívky a ženy s touto tradicí problém.

Tento rok tlak okolí ještě nebude tak silný a tak si neoslavování Velikonoc budeme moci ještě radostně a vesele užít. Zatím žádnou agitku na ukřižovaného Ježíše a jeho následovníky nechystám. Žádná propagace náboženské sekty. Co natlačí malému do hlavy ve školce už neovlivním. Otázky jistě v dalších letech přijdou. 

Třeba tahle. Proč následovníci Ježíše žehnají tankům na obou stranách válečného konfliktu? To má být to náboženství míru a lásky? Nebude snadné odpovědět.. Mohl bych to odbýt tím, že jde o náboženské fanatické pošuky se kterými nechceme mít nic společného. Ani ty Velikonoce....

Tak ještě tu koledu. Jakže to bylo....?

Hody hody doprovody, dejte vejce malovaný....( není nějaká nová verze s čokoládovým vejcem?)

Dnes už malovaná vejce nikdo z dětí nechce a kde není poptávka mizí nabídka. Malovaní vajec už patří do etnografického muzea. I na tradice působí tlak okolí. Mnohé se mění a zanikají. Tak to vždy bylo a jinak tomu nebude ani dnes.....

Záleží na tom, jaké zážitky si z oslav všichni jeho účastníci odnesou a v jakém rozsahu je budou předávat ve stále více ateistické a konzumní společnosti dál.

Přeji všem radostné Velikonoce.

Přát radost v Uplakaný čtvrtek? Je to správné? Pokud dnes někdo slaví Zelený čtvrtek, je pouze obětí špatného překladu původního německého názvu. Jíst dnes zelené jidlo či pít zelené pivo je opravdu nesmysl.

Tak dobře. Už mlčím. 

Máme čtyři volné dny. V mém případě tři a jeden stoprocentní příplatek za svátek.

To dokáže dostat do náboženské extáze i ateistu.

HALELUJA !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Zdeněk Bárta | čtvrtek 14.4.2022 10:09 | karma článku: 0 | přečteno: 53x
  • Další články autora

Zdeněk Bárta

Ukrajincům se pomohlo hned. Na Romy se desítky let zapomíná.

To mám tvrdí ředitel neziskovky Romodrom Tamagoš, na jejíž chod jen tento rok nezapomněl poslat stát 100 milionů korun. Sprostota a drzost. Chápe vůbec co říká? Nebo chce záměrně plivnout do obličeje všem plátcům daní? Chce víc?

13.7.2023 v 8:50 | Karma: 12,37 | Přečteno: 170x | Diskuse

Zdeněk Bárta

Fuj!! Polonahá burleska útočila na morálku v Třebíči !

Je polonahé tělo burlesky útokem na morálku a nevhodné pro oči děti? " Burlare" slovní základ z italštiny znamená smát se či vysmívat se a tak se svému nadpisu blogu směju. I těm konzervativně pohoršeným občanům.

20.6.2023 v 13:52 | Karma: 27,72 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

Exkancléř Mynář vyskladnil ( ukradl?) šperky za 535 000.

Takhle se to dělá. Nic primitivního jako dlažební kostka hozená do výlohy klenotnictví. Výsledek je ovšem stejný. Šperky jsou fuč. Prezidenský sklad darů je skoro prázdný. Část šperků osobně vyskladnil kancléř ( zloděj?) Mynář.

20.6.2023 v 9:19 | Karma: 41,92 | Přečteno: 4359x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

"Putin ví co dělá, Sláva Putinovi!" aneb " Z čeho mám žít?"

Nesourodé duo se na romské pietě rozjelo. Pořvávající stařec a mladý fousatý Rom využívají možnost oslovit národ a získat pro svůj boj proti Ukrajincům jeho sympatie. Podařilo se? Z mého pohledu a vnímání světa se podařil opak.

19.6.2023 v 14:58 | Karma: 36,28 | Přečteno: 1431x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

Den otců nebo Den ochlastů?

Den otců se zatím příliš neuchytil. To je škoda. Měl by se slavit každou třetí neděli v červnu. Jeden z reklamních letáků supermarketu tento svátek připomíná a nabízí dárky pro otce. Širokou nabídku alkoholu od piva po rum.

19.6.2023 v 9:16 | Karma: 36,38 | Přečteno: 3407x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Uprchlíci z Ukrajiny v Česku čelili nenávisti a diskriminaci, oznámila organizace

18. května 2024  19:03

Nevládní organizace Amnesty International ve výroční zprávě za rok 2023 zkritizovala Českou...

Jihokorejci hledají způsob, jak se zbavit stresu. Soutěží v nicnedělání

18. května 2024  18:53

V Soulu se o víkendu sešlo přes sto lidí, aby v rámci soutěže, která si klade za cíl zpomalit...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

  • Počet článků 574
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2114x
Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.