Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rok 1978. Skutečně by šestiletý Tomio spáchal sebevraždu?

Uvědomuje si vůbec Okamura, že od jeho pobytu v dětském domově už uplynulo přes 40 let? Mnohé se změnilo a k lepšímu. Dnes by už nespal na jednom pokoji s 15 i mnohem staršími kluky. Dnešní dětské domovy jsou už jiné než dřív.

Nikde se mi nepodařilo najít jak dlouho v "děcáku" malý Tomio byl. Malý Tomio ovšem nebyl klasické "děcákové" dítě. Měl stále kolem svoje lidi, kteří o něj projevovali zájem. Nebyl nikdy skutečně sám a v zoufalé situaci kdy musí prožít fakt, že jeho vlastní příbuzní na něho kašlou a nejeví o něho žádný zájem.

Nikdy nemusel zažít tu hroznou situaci, že je úplně sám, nikdo se o něho nezajímá a každému je úplně jedno co z něho bude. Přesně to zažívá spousta dětí z "děcáku". Neustále měl podporu své rodiny kam se nakonec mohl vrátit. To je opravdu veliký rozdíl.

Ta role, kdy se snaží mluvit za všechny dnešní děti z děcáku je dost trapná a zcela časově a prožitkově mimo. Společnost se nejen v kvalitě a výchově dětí v dětských domovech dost proměnila. Jaké děti jsou dnes v Dětských domovech? Jsou to především skupiny sourozenců a starší děti. Tedy ty, které jsou nejméně vhodné do pěstounské péče a není o ně zájem. Pěstounů, kteří si jsou ochotni vzít skupinu tří či čtyř sourozenců, mladší zdravotně postižené nebo dost problémové dítě či puboše moc není. Jsou to spíš výjimky. Tyto děti, která tak nějak zbydou končí v DD. A pochopitelně také ty, jejichž problém je přechodný a po jeho vyřešení se mohou za skutečné podpory rodiny vrátit domů.

 O adopci nemůže být ani řeč, skoro všechny děti v DD nejsou právně volné. Okamura má však pravdu v tom, že děti v domovech do pěstounské či (adopce není možná) péče už ani nechtějí i kdyby už o ně zájem byl. Ve starším věku si už uvědomují, že už to prostě nepůjde a nedopadlo by to dobře. A vůbec nejde o to kdo by si je chtěl vzít.

Je to pár let, kdy jsme se s manželkou snažili nabídnout dětem v okolních DD hostitelskou péči. Ta spočívá v tom, že si určité dítě vezmete na víkend či na týden na prázdniny. Kolik jsme našli vhodných dětí? Ani jedno. Většinou to selhalo na tom, že dítě ze sourozenecké skupiny nebylo vhodné u ostatních nebyl souhlas rodičů. Nakonec jsme se rozhodli jít jinou cestou.

Nevím kde se ve veřejnosti vzala představa, že se po umožnění adopce homosexuálové vrhnou do dětských domovů a budou adoptovat děti. Jak už jsem psal, děti vhodné k adopci tam ani nejsou. To je nesmysl. 

V první řadě jde o to, aby si partner mohl adoptovat biologické dítě druhého partnera, které s nimi už stejně v domácnosti žije. To opravdu není důvod k hysterii. Jde především o zajištění dítěte a jeho práv.

Nic víc. Nic méně. Kdo vůbec dnes může adoptovat dítě? Představa, že to mohou být pouze manželé je opravdu mylná. I bez manželství se dá adoptovat dítě. Mohou ho adoptovat i partneři, kteří nejsou manželé a i samostatně žijící osoba. Nikoliv ovšem homosexuál. Tedy teoreticky. Musel by svou sexuální orientaci zapřít. Homosexuální pár nemá šanci.

Má ji však u pěstounské péče, což je pochopitelně dost zcela jiného a ne každého zájemce o adopci to může uspokojit. Často je to dost složité v situaci, kdy se do výchovy dítěte montuje i biologická rodina. Ta se sice o dítě není schopná postarat a svým jednáním často ničí život dítěte i když spokojeně žije u pěstounů. Prý je to v zájmu dítěte....ne každý na to má nervy a někdy to nekončí dobře. Čest výjimkám, kdy se biorodina o své dítě vůbec nezajímá. To je ve skutečnosti nejlepší co pro něho mohou udělat.

V Česku moc vhodných dětí k adopci není. Každý chce pochopitelně malé dítě, nejraději zdravého novorozence. Češi sice údajně nejsou rasisté,ale....dítě jiné barvy pleti skoro nikdo nechce. Ještě hůř jsou na tom postižené děti, ty mají šanci ještě menší. Dost českých dětí (ne) vhodných k adopci tak končí v cizině, kde se na barvu pleti moc nehledí.

Prostor pro adopci "cizích dětí" stejnopohlavními páry tady pořád je. Nebo si snad Tomio Okamura a další myslí, že bude pro dítě lepší, když ho jeho "tradiční rodina" umlátí za nezájmu okolí k smrti než kdyby žil u stejnopohlavního páru v prostředí plném podpory, porozumění a lásky?

 

 

 

 

 

Autor: Zdeněk Bárta | neděle 2.5.2021 9:03 | karma článku: 19,68 | přečteno: 604x
  • Další články autora

Zdeněk Bárta

Ukrajincům se pomohlo hned. Na Romy se desítky let zapomíná.

To mám tvrdí ředitel neziskovky Romodrom Tamagoš, na jejíž chod jen tento rok nezapomněl poslat stát 100 milionů korun. Sprostota a drzost. Chápe vůbec co říká? Nebo chce záměrně plivnout do obličeje všem plátcům daní? Chce víc?

13.7.2023 v 8:50 | Karma: 12,37 | Přečteno: 169x | Diskuse

Zdeněk Bárta

Fuj!! Polonahá burleska útočila na morálku v Třebíči !

Je polonahé tělo burlesky útokem na morálku a nevhodné pro oči děti? " Burlare" slovní základ z italštiny znamená smát se či vysmívat se a tak se svému nadpisu blogu směju. I těm konzervativně pohoršeným občanům.

20.6.2023 v 13:52 | Karma: 27,72 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

Exkancléř Mynář vyskladnil ( ukradl?) šperky za 535 000.

Takhle se to dělá. Nic primitivního jako dlažební kostka hozená do výlohy klenotnictví. Výsledek je ovšem stejný. Šperky jsou fuč. Prezidenský sklad darů je skoro prázdný. Část šperků osobně vyskladnil kancléř ( zloděj?) Mynář.

20.6.2023 v 9:19 | Karma: 41,92 | Přečteno: 4358x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

"Putin ví co dělá, Sláva Putinovi!" aneb " Z čeho mám žít?"

Nesourodé duo se na romské pietě rozjelo. Pořvávající stařec a mladý fousatý Rom využívají možnost oslovit národ a získat pro svůj boj proti Ukrajincům jeho sympatie. Podařilo se? Z mého pohledu a vnímání světa se podařil opak.

19.6.2023 v 14:58 | Karma: 36,28 | Přečteno: 1429x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

Den otců nebo Den ochlastů?

Den otců se zatím příliš neuchytil. To je škoda. Měl by se slavit každou třetí neděli v červnu. Jeden z reklamních letáků supermarketu tento svátek připomíná a nabízí dárky pro otce. Širokou nabídku alkoholu od piva po rum.

19.6.2023 v 9:16 | Karma: 36,38 | Přečteno: 3407x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:21

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

  • Počet článků 574
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2114x
Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.