Den otců aneb je přítomnost otce u porodu normální...?

22. 06. 2020 8:24:16
Včera byl Den otců. Svátek, který se zatím moc neuchytil.Je normální něco takové slavit? Je normální, když otec na místo matky pečuje o dítě? Vždy když čtu o bojovnících za normální svět tak si říkám - co je vlastně "normální" ?

Za co ti lidé bojují? Kdo vůbec určuje co je to "normální"? Nejde spíš o mezigenerační střet, který tak ukázkově popsal Karel Čapek v boji za normální svět a proti novotám v osobě pračlověka Janečka? Má vždy ta starší odcházející generace pocit, že za ní bylo vše "normální" a všechny nové změny ve společnosti jsou něco špatného a nenormálního?

Přichází to přece se Západu a už to je pro mnohé špatné a nenormální. Mnoho lidí se brání, stejně jako starý pračlověk Janeček, velmi prostému faktu. Svět se prostě neustále mění, vždy tomu tak bylo a bude. Co včera bylo společností akceptováno jako "normální", může být dnes viděno úplně jinak a pochopitelně je tomu tak i naopak.

Jako ukázku společenské změny, která přišla po revoluci ze Západu a také hezky charakterizuje i nový pohled na otce a otcovství jsem zvolil něco zcela "normálního" - přítomnost otce při porodu. Co Vy na to otcové, kteří jste nyní dědové v pokročilém věku. Napadlo by někoho z Vás v 70 či 80 letech doprovodit svou ženu do porodnice a žádat přítomnost u porodu? Každý by na Vás koukal jako na blázna, či snad rovnou nějakého úchyláka nebo pochybného živla, který chce rozvrátit socialistickou společnost. Tedy tu normální společnost, která nic tak nenormálního jako účast otce při porodu nezná. To je určitě výmysl toho prohnilého a zahnívajícího Západu. Účast otce při porodu? To tu přece nikdy nebylo, tedy je to nenormální a určitě je to začátek konce civilizace....

Ano, tato "nenormálnost" přišla opravdu z prohnilého Západu, kde se praktikovala již od 60 a 70 let a dnes je zcela normální i u nás. Už moc lidí ani nenapadne, že to co bylo před třiceti lety "nenormální" je dnes zcela normální. Žádná statistiky sice nejsou, ale podle odhadů tuto možnost využívá víc než polovina tatínků. Doba začátků je už dávno pryč a v naší společnosti je to zcela něco normálního. Jen nevím, zda je to již normální natolik, aby to uznali i bojovníci za "normální svět"....

Společnost se mění a to také změnou jak otcové vnímají své otcovství. Většina z nich využívá otcovskou dovolenou a podle průzkumu 70 procent otců by bylo pro její prodloužení. O péči o novorozené dítě a pomoc ženě v péči o něj je mezi muži větší zájem. Stejně tak vzrůstá počet otců, kteří místo ženy nastupují na rodičovskou dovolenou. Další západní novota a nenormálnost....

Jak jsou na tom v tomto směru zdejší "konzervativní pravičáci"? Stejně jako anglická konzervativní ikona Jacob Rees-Mogg, který měl potřebu se veřejně pochlubit, že nikdy neutřel žádnému ze svých dětí zadek? Odmítají i oni tuto "ponižující ženskou práci" jako něco nenormálního? Máme si snad vedle těchto hrdinů, my utírači dětské prdelky připadat jako "neomarxisté" a levičáci, kteří svou nenormálností ženou civilizaci do záhuby....?

Včera na ČT byla, snad ke Dni otců vysílána velmi oblíbená komedie "S tebou mě baví svět". Rok vzniku 1982. To už je pěkné ohlédnutí do minulosti a hlavně zajímavá ukázka genderového stereotypu - otcové jsou zde představeni jako zcela neschopné bytosti, které se nejsou schopné postarat o děti či je dokonce svou nezodpovědností ohrožují. V komedii je to jistě velká legrace, ale když se stejný pohled použije i v reálném životě a hledí jim soudkyně u rozvodového soudu, tak legrace končí. Děti jsou stereotypně ponechávány pouze u matek. Muž - otec se přece není schopný o děti postarat....

I tato stereotypní praxe se postupem doby naštěstí mění a otcové mají větší šanci dostat dítě do vlastní péče, či vybojovat střídavou péči. Tedy opět něco nenormálního co přišlo se Západu. I ty doby kdy byl otec u soudu úplně bez šance jsou naštěstí pryč. I v tom se společnost mění a dnes se považuje za normální, že rozvedený otec pečuje o dítě sám či na "střídačku" s matkou.

Ještě trochu jinak. Je normální, že se zakazují reklamy kvůli obsahu - negativní podpoře vnímaní genderových stereotypů? Pokud se tak děje ze strany žen, je to údajně nenormální a dokonce špatné pro celou civilizaci. Když tak budou protestovat muži a žádat ze stejného důvodu zákaz reklamy, je to stejně nenormální a špatné? Tak se tomu stalo v Británii, kdy tatínkové protestovali proti obsahu reklamy. Reklama měla být sice vtipná, ale společnosti nabízela opět obraz tatínka jako neschopného nešiky, který svým nezodpovědným chováním ohrožuje dítě.

Proč by měl být muž - otec takto zobrazován a následně společností vnímán? Je to totiž nesmysl, dost tatínků je schopných a ochotných se o děti postarat a dbá o jejich bezpečnost, když je mají na starosti. Doufám, že "nenormální" Svátek otců se více prosadí a děti budou mít další možnost jak svým tatínkům poděkovat. Jde to pochopitelně i bez svátku. Ovšem když mají svůj svátek maminky, tak proč ne my? Za ty utřené pokakané prdelky si to jistě zasloužíme....

Na tom snad není nic nenormálního. Stejně tak jako už není nenormální přítomnost mužů při porodu. Společnost se prostě mění, tím se ve svobodné zemi musí všichni smířit. I ta nejstarší generace, která sama sebe často považuje za tu nejlepší a poslední normální co kdy žila. Mnozí politici je v tomto směšném myšlení podporují, hlasy "moudrých a zkušených" jsou důležité.

Jediný způsob jak vývoji společnosti bránit je totalita. Osobní zkušenost mnozí máme. To ji zde všichni ti "bojovníci za normální svět" opět chtějí....? Co je to vůbec normální svět...?

Autor: Zdeněk Bárta | pondělí 22.6.2020 8:24 | karma článku: 9.55 | přečteno: 701x

Další články blogera

Zdeněk Bárta

Ukrajincům se pomohlo hned. Na Romy se desítky let zapomíná.

To mám tvrdí ředitel neziskovky Romodrom Tamagoš, na jejíž chod jen tento rok nezapomněl poslat stát 100 milionů korun. Sprostota a drzost. Chápe vůbec co říká? Nebo chce záměrně plivnout do obličeje všem plátcům daní? Chce víc?

13.7.2023 v 8:50 | Karma článku: 12.37 | Přečteno: 169 | Diskuse

Zdeněk Bárta

Fuj!! Polonahá burleska útočila na morálku v Třebíči !

Je polonahé tělo burlesky útokem na morálku a nevhodné pro oči děti? " Burlare" slovní základ z italštiny znamená smát se či vysmívat se a tak se svému nadpisu blogu směju. I těm konzervativně pohoršeným občanům.

20.6.2023 v 13:52 | Karma článku: 27.72 | Přečteno: 1048 | Diskuse

Zdeněk Bárta

Exkancléř Mynář vyskladnil ( ukradl?) šperky za 535 000.

Takhle se to dělá. Nic primitivního jako dlažební kostka hozená do výlohy klenotnictví. Výsledek je ovšem stejný. Šperky jsou fuč. Prezidenský sklad darů je skoro prázdný. Část šperků osobně vyskladnil kancléř ( zloděj?) Mynář.

20.6.2023 v 9:19 | Karma článku: 41.91 | Přečteno: 4357 | Diskuse

Zdeněk Bárta

"Putin ví co dělá, Sláva Putinovi!" aneb " Z čeho mám žít?"

Nesourodé duo se na romské pietě rozjelo. Pořvávající stařec a mladý fousatý Rom využívají možnost oslovit národ a získat pro svůj boj proti Ukrajincům jeho sympatie. Podařilo se? Z mého pohledu a vnímání světa se podařil opak.

19.6.2023 v 14:58 | Karma článku: 36.24 | Přečteno: 1428 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.05 | Přečteno: 514 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.77 | Přečteno: 928 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 939 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 473 |
Počet článků 571 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2030

Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...