Nenoste květiny na rozloučení s Karlem Gottem....

11. 10. 2019 6:46:01
Na takovou výzvu je už sice pozdě, můj blog také žádnou výzvou není. Takové právo má pouze rodina, která chce splnit přání zemřelého, nebo toto přaní může vyslovit před svou smrtí ten, kterému mají být květinové dary určeny.

Nic takového se nestalo. Nechci vyvolávat žádný hlas ze záhrobí, jen bych rád připomenul, že byli i lidé kteří před svou smrtí mysleli na jiné a i prostřednictvím svého pohřbu pomáhali ostatním. Čest jejich památce.

Už dnes v noci a především skoro po celý den budou davy především kdysi mladých fanynek stát frontu na rozloučení s populárním zpěvákem a pohřbí spolu s ním i své mládí. Jistě nepřijdou s prázdnýma rukama. Pohřební davová hysterie kolem pohřbu Karla Gotta bude vrcholit. Své sousto si už urvaly populistické politické hyeny a ze smutečního aktu se stala místy nedůstojná a trapná fraška .Bohužel.

Shodou okolností se ve stejný den potká v Praze truchlící dav zpěvákových "pozůstalých" fanoušků s jinými fanoušky. Ti potáhnou jinam uctít svým křikem zase své, v tomto případě živé idoly a modly kopající do míče.Rozhodně se zde nechci pouštět do diskuze kdo je víc, zda zpěvák či fotbalista.Nebo snad dokonce vědec? Tyto dva fanouškovské tábory zde mám jen proto abych napsal, že davové šílenství ani jednoho z nich nechápu a je mi zcela cizí.Přesto proti těmto lidem nic nemám.

Pokud chce někdo řvát až do ochraptění a přitom mlátit do bubnu je to jen jeho volba. Stejně tak úplně jinak fanatický fanoušek může jít na pohřeb člověka, kterého osobně ani nezná a dokonce nemá problém kvůli tomu stát celou noc v dešti a zimě ve frontě v nedůstojných podmínkách před smuteční síni. Lidé jsou různí a dělají navzájem nepochopitelné věci. Každý to prostě máme jinak....

Jak už jsem psal oba projevy obou fanouškovských táborů jsou mi cizí. Jen mi připomněly dobu, kdy jsem i já svoje idoly hledal mezi fotbalisty, herci a hrdiny ze stříbrného plátna. Pak jsem z tohoto fanouškovského třeštění nějak vyrostl.Asi jsem dospěl. Nebo je to jinak? Pohřeb Karla Gotta a celé to bizardní třeštění kolem něho my připomněl i mého dětského hrdinu a mou reakci v dospělosti na jeho smrt.To již byl úctyhodným 86 letým starcem a já na něj už skoro zapomněl....

Není to nikdo jiný než klukovský idol mé generace.Vlastně ne ani herec,ale postava kterou hrál. Ano je to on.Statečný, čestný a ušlechtilý náčelník Apačů Vinnetou.

Pochopitelně jsme znali jméno herce, který se svou postavou úplně splynul. Pierre - Louis baron de Bris. Pierre Brice. Jsou už to čtyři roky co zemřel a já tehdy měl pocit,že spolu sním jsou pohřbeny i mé klukovské roky. Byl jsem velmi rád, když jsem se při četbě k úmrtí u nás slavného herce dočetl,že za svého života byl přesně takový jako jeho nejznámější filmová postava, kterou ani nemusel hrát. Prostě takový byl. Statečný, čestný a ušlechtilý. Měl jsem dobrý pocit, že jsem v dětství fandil někomu tak lidsky správnému. Teprve ted jsem se dozvěděl, že v devadesátých letech organizoval charitativní sbírku na pomoc lidem v oblasti, kde byly natáčeny jeho slavné filmy. V bývalé Jugoslávii zničené nacionalistickou válkou. Sám tam léky a potřebné věci zakoupené za 40 milionů které vybral zavezl.

Ne, to nemá být nějaký odrazový můstek k morálnímu odsouzení Karla Gotta. Každý by měl soudit pouze sám sebe a i zdejší Mistr Kája se často účastnil charitativních akcí a koncertů.Za to mu jistě patří velké uznání a dík. Rozdal mnoho radosti.

Teprve ted na konci blogu jsem se dopracoval k vysvětlení nadpisu a srovnání obou pohřbů. Něco je jinak.

Moc se mi líbilo šlechetné gesto kdy Pierre Brice před svou smrtí požádal své fanoušky, aby i při uctění jeho památky pomohli těm co to potřebují. Požádal je, aby místo květinových darů přispěli penězi na dalajlámovu nadaci vybírající peníze pro chudé děti. Zase jsem před sebou viděl můj klukovský idol - ušlechtilého a čestného Vinnetua.

Je moc velká škoda, že Karel Gott nemyslel na podobné gesto. Mohlo se vybrat spoustu peněz pro lidi,kteří je potřebují více než mrtvý květinové dary a celé to místy nedůstojné třeštění by mělo aspoň nějaký smysl a důstojnou tečku.

Škoda promarněné příležitosti.....

Autor: Zdeněk Bárta | pátek 11.10.2019 6:46 | karma článku: 14.71 | přečteno: 654x

Další články blogera

Zdeněk Bárta

Ukrajincům se pomohlo hned. Na Romy se desítky let zapomíná.

To mám tvrdí ředitel neziskovky Romodrom Tamagoš, na jejíž chod jen tento rok nezapomněl poslat stát 100 milionů korun. Sprostota a drzost. Chápe vůbec co říká? Nebo chce záměrně plivnout do obličeje všem plátcům daní? Chce víc?

13.7.2023 v 8:50 | Karma článku: 12.37 | Přečteno: 169 | Diskuse

Zdeněk Bárta

Fuj!! Polonahá burleska útočila na morálku v Třebíči !

Je polonahé tělo burlesky útokem na morálku a nevhodné pro oči děti? " Burlare" slovní základ z italštiny znamená smát se či vysmívat se a tak se svému nadpisu blogu směju. I těm konzervativně pohoršeným občanům.

20.6.2023 v 13:52 | Karma článku: 27.72 | Přečteno: 1048 | Diskuse

Zdeněk Bárta

Exkancléř Mynář vyskladnil ( ukradl?) šperky za 535 000.

Takhle se to dělá. Nic primitivního jako dlažební kostka hozená do výlohy klenotnictví. Výsledek je ovšem stejný. Šperky jsou fuč. Prezidenský sklad darů je skoro prázdný. Část šperků osobně vyskladnil kancléř ( zloděj?) Mynář.

20.6.2023 v 9:19 | Karma článku: 41.91 | Přečteno: 4357 | Diskuse

Zdeněk Bárta

"Putin ví co dělá, Sláva Putinovi!" aneb " Z čeho mám žít?"

Nesourodé duo se na romské pietě rozjelo. Pořvávající stařec a mladý fousatý Rom využívají možnost oslovit národ a získat pro svůj boj proti Ukrajincům jeho sympatie. Podařilo se? Z mého pohledu a vnímání světa se podařil opak.

19.6.2023 v 14:58 | Karma článku: 36.24 | Přečteno: 1428 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 12.33 | Přečteno: 200 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 12.45 | Přečteno: 1300 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.33 | Přečteno: 465 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 571 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2030

Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...