Vetřelec se vetřel do komunistického kina

30. 06. 2019 5:41:56
Je to pár dní co oslavenec Vetřelec oslavil 40 let. Jak to utíká, kultovní sci-fi už není žádný mladík a od jeho natočení se život hodně změnil. Na politiku je dnes moc horko a tak raději zavzpomínám na mé setkání s Vetřelcem.

Vetřelec byl natočen v roce 1979 a nějakým neskutečným zázrakem za pár let po svém vzniku se vetřel do československých komunistických kin. Americká slavná sci-fi v našich kinech ! Neskutečné. Těžko ten pocit mohu popsat,ten mohou pochopit jen ti co tehdejší dobu zažili. To co je dnes naprosto samozřejmé a nikdo se nad tím už ani nezamyslí, to tehdy vypadalo jako zjevení z jiného světa. Přímo z vesmíru.

Je krátce po začátku osmdesátek a já jsem puboš hltající sci-fi. V kinech nic takového nebylo a v televizi na všech dvou kanálech bylo k vidění pár českých pokusů o tento žánr. Slabota o ničem.Nějak už si nevzpomínám kdy šel v kinech a jak jsem vnímal o dva roky mladší snímek, dnes už také klasika - Blizká setkání třetího druhu.To ovšem nebylo žádné vzrušující dobrodružství na palubě kosmické lodi. Nic takového tu předtím nebylo.

Stojím s dekou v mém rodném městečku dlouho frontu před Letním kinem a mám strach,že se dovnitř ani nedostanu a Vetřelce neuvidím.Dnes bude natřískáno. Konečně jsem uvnitř. Ve velkém hledišti našeho "letnáku" je plno.Jsem rád za místo na bočních schodech, lidé pořád přicházejí a oboje boční schody jsou plné,každý sedí kde se dá. Je totálně narváno. Stromy, které přesahují zed kina jsou obsypány kluky, co nechtějí platit.Terasa na zámecké zdi, místní VIP zona, kam se každý nedostane je také plná. Začínáme....

Svůj osobní zážitek z filmu nejsem schopen popsat, bylo to něco na co se nezapomíná. Zážitek fanouška sci-fi, tehdy šestnáctiletého kluka, který prožívá svoje první dobrodružství na palubě americké vesmírné lodi, to se nedá popsat a nikdy už to nebylo a nebude takové. Vetřelce jsem tehdy, před více než 35 lety viděl poprvé a naposledy.

Do kina dnes už moc nechodím. Kousíček toho šestnáctiletého kluka, nadšence sci-fi ve mě přece jenom zůstal a tak i můj poslední film,který jsem viděl v kině je stejného žánru.Rok 2010. Letní kino už je pro nezájem dávno zrušeno, chátrá a hlediště i vše ostatní se pomalu rozpadá. Promítá se už jen ve stálém kině.Já opět netrpělivě čekám a mám obavu,že Počátek neuvidím. Důvod je naprosto opačný než před lety. Skoro nikdo nepřišel a tak se čeká na minimální počet diváků,aby se vůbec mohlo začít. Nakonec to přece jen vyšlo a já mohl usednout do posledních dvou řad, které jediné v hledišti jsou opravené a dá se na nich slušně sedět.

Ted jsem už pár let pryč z mého rodiště a tak ani nevím,zda tam kino ještě funguje.Asi už ne.Někdy se musím podívat co vůbec zbylo z Letního kina a zavzpomínat si na "staré zlaté časy".Tak už to je.Svět je prostě jiný. Od Vetřelce se už vystřídalo spousta technologií. Domácí kino má už dnes skoro každý doma a návštěva multikina je prostě technologicky jiný zážitek než kdysi.Stále nové a nové fllmy se hrnou do kin.Vše jde stále rychle kupředu.Je spousta druhů zábavy a možností využití volného času,které jsme si kdysi nedovedli ani představit. Žijeme v otevřeném světě,ten starý svět mého mládí už je dávno pryč a určitě ho není škoda. Svět se mění a my bychom se měli měnit s ním, abychom nezůstali žít ve světě kterému nerozumíme a na který pak budeme jen ublíženě nadávat....

Autor: Zdeněk Bárta | neděle 30.6.2019 5:41 | karma článku: 15.06 | přečteno: 563x

Další články blogera

Zdeněk Bárta

Ukrajincům se pomohlo hned. Na Romy se desítky let zapomíná.

To mám tvrdí ředitel neziskovky Romodrom Tamagoš, na jejíž chod jen tento rok nezapomněl poslat stát 100 milionů korun. Sprostota a drzost. Chápe vůbec co říká? Nebo chce záměrně plivnout do obličeje všem plátcům daní? Chce víc?

13.7.2023 v 8:50 | Karma článku: 12.37 | Přečteno: 169 | Diskuse

Zdeněk Bárta

Fuj!! Polonahá burleska útočila na morálku v Třebíči !

Je polonahé tělo burlesky útokem na morálku a nevhodné pro oči děti? " Burlare" slovní základ z italštiny znamená smát se či vysmívat se a tak se svému nadpisu blogu směju. I těm konzervativně pohoršeným občanům.

20.6.2023 v 13:52 | Karma článku: 27.72 | Přečteno: 1048 | Diskuse

Zdeněk Bárta

Exkancléř Mynář vyskladnil ( ukradl?) šperky za 535 000.

Takhle se to dělá. Nic primitivního jako dlažební kostka hozená do výlohy klenotnictví. Výsledek je ovšem stejný. Šperky jsou fuč. Prezidenský sklad darů je skoro prázdný. Část šperků osobně vyskladnil kancléř ( zloděj?) Mynář.

20.6.2023 v 9:19 | Karma článku: 41.91 | Přečteno: 4357 | Diskuse

Zdeněk Bárta

"Putin ví co dělá, Sláva Putinovi!" aneb " Z čeho mám žít?"

Nesourodé duo se na romské pietě rozjelo. Pořvávající stařec a mladý fousatý Rom využívají možnost oslovit národ a získat pro svůj boj proti Ukrajincům jeho sympatie. Podařilo se? Z mého pohledu a vnímání světa se podařil opak.

19.6.2023 v 14:58 | Karma článku: 36.24 | Přečteno: 1428 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

I duše mohou plakat

Někdy potkáte někoho, bez koho už nedokážete žít..., a tak, když vás osud rozdělí a pak následně zase spojí, neváháte ani chviličku... Pro Marušku...

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 |

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.34 | Přečteno: 240 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 1489 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 471 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |
Počet článků 571 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2030

Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...